Vaječný šalát s deviatimi druhmi zeleniny a ovocia na každý deň

0

Keď sa povie vaječný šalát, mnohí si predstavia varené vajcia a majonézu. Toto však nie je nič zdravé a výživné, čo by sme chceli, alebo mali mať každý deň na tanieri.

Zdravé a výdatné jedlo vhodné pre suhúr, ktoré nasýti postiaceho sa, by malo obsahovať: 9 porcií ovocia a zeleniny na každý deň, dostatočný príjem sodíka, ktorý neprekročí hodnotu 1500 mg na deň, primerané množstvo zdravých tukov, vhodné množstvo nízkotučných mliečnych výrobkov a nemalo by sa zabúdať na ryby, orechy, fazuľu a celozrnné pečivo.

Často sme si zvykli raňajkovať niečo sladké. Cereálie, wafle, palacinky, ovocie, šišky, sladké pečivo a pod. a myšlienka na to, že by sme si nedali niečo sladké nám pripadá veľmi cudzia. Nemala by. Však zavše si dáme i omeletu, alebo niečo mäsité. Prečo nie šalát?

Šalát, ktorý vám ponúkame, je stvorený pre posilnenie na celý deň. Obsahuje vysoké dávky bielkovín z vajec a syra s vysokým obsahom tuku. Bojíte sa tuku? Nemusíte. Olivový olej a avokádo obsahujú veľké množstvo zdravých tukov. Ak budete jesť vajcia raz alebo dvakrát týždenne, urobíte pre seba niečo dobré. I keď je tento šalát nízkokalorický, dá vám energiu na celý deň. Jeho príprava vám zaberie maximálne 15 minút.

Ingrediencie (jedna porcia):

1 ½ šálky šalátovej zeleniny (šalát, rukola, špenát),
½ sladkej papriky (môže byť aj celá),
½ stredne veľkej paradajky (alebo jedna malá),
½ mladej uhorky (nakrájať na kocky),
1 polievková lyžica nakrájaného avokáda (asi 1/8 z avokáda),
2 vajcia uvarené natvrdo a pokrájané na kocky,
30g mozzarelly nakrájanej na kocky,
1 čajová lyžička olivového oleja,
1 čajová lyžička drveného tymianu,
soľ a korenie podľa chuti.

Príprava:

Všetky ingrediencie (šalátovú zeleninu, papriku, vajíčka, paradajku, nakrájanú uhorku, syr a avokádo) spoločne premiešajte vo veľkej mise. Vmiešajte olivový olej. Dochuťte tymianom, soľou a korením.

Recept od Nour Zibdeh publikoval portál NOURition. Text bol redakčne krátený a doplnený o poznámky o pôste. Je súčasťou seriálu Dvadsaťsedem jedál pre suhúr, ktoré v mesiaci Ramadán prinášajú energiu počas celého dňa.

Titulná foto: Kerstin Riemer z Pixabay

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply