Viac ako tretinu výhercov Nobelovej ceny v USA tvoria imigranti

0

Z 68 Američanov, ktorí od roku 2000 získali Nobelovu cenu, až 24 do USA imigrovalo. V čase, kedy sa v krajine diskutuje o imigračnej reforme, by štúdia mohla presvedčiť jej odporcov.

Správa vydaná Národnou nadáciou pre americkú politiku (NFAP), na ktorú upozornil Reuters, rozdelila všetkých amerických výhercov Nobelovej ceny po roku 2000 podľa ich pôvodu. Ukázalo sa, že 24 z celkového počtu 68 držiteľov Nobelovej ceny nepochádza z USA. Boli medzi nimi laureáti v oblasti chémie, medicíny a fyziky.

Podľa správy NFAP pomohla nárastu amerických nositeľov Nobelovej ceny legislatíva z roku 1965 zvyšujúca imigračné kvóty a tiež legislatívne normy prijaté v roku 1995, ktoré uľahčili ekonomickú migráciu do USA.

Do roku 1960 získal v USA Nobelovu cenu iba jeden imigrant v oblasti chémie, deviati za medicínu a 15 za fyziku. Od roku 1960 ich za chémiu získalo Nobelovu cenu 23, za medicínu 28 a za fyziku 21.

Viac ako tretinu výhercov Nobelovej ceny v USA tvoria imigranti
Varovná ceduľa na hraniciach USA a Kanady. Stojí na nej: „Ak vstupujete do USA a neohlásite sa na imigračnom úrade, môžete byť zatknutý a stíhaný.“
Zdroj: Makaristo, Wikimedia Commons

USA pripravuje imigračnú reformu

NFAP chce výskumom poukázať na prínos imigrantov pre USA, čo by mohlo zvýšiť šance na prijatie pripravovanej imigračnej reformy. Tú schválil americký senát už minulý rok, no bola pozastavená v Snemovni reprezentantov.

Republikánov v nej naďalej rozdeľuje otázka, čo urobiť s viac ako 11 miliónom nelegálnych obyvateľov USA. Odporcovia reformy hovoria, že imigrácia bráni rastu platov a imigranti berú domácim Američanom prácu.

Pripravovaná reforma by mala zlegalizovať štatút ľudí pracujúcich na území USA bez pracovného povolenia, poskytnúť im daňové úľavy a zdravotnú starostlivosť. To by síce zvýšilo náklady štátu, no tie by mali ešte prevýšiť príjmy z daní vďaka vystúpeniu imigrantov zo „šedej“ ekonomiky.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply