Turecko stavia obrie letisko. Bude najväčšie v Európe

0

V Istanbule sa začala výstavba najväčšieho letiska v Európe. Po dokončení má prepraviť až 150 miliónov pasažierov ročne. Letisko je jedným z viacerých megalomanských projektov Turecka za posledné roky.

Turecko začalo s výstavbou tretieho a najväčšieho istanbulského letiska. Dokončené by malo byť v roku 2018, kedy by sa malo stať najväčším letiskom v Európe, uvádza portál Turkey Agenda.

Projekt za viac ako 30 miliárd eur sa bude nachádzať v európskej časti Istanbulu v oblasti Arnavutköy. Výstavba bola zverená konzorciu tureckých firiem, ktoré vyhrali štátny tender.

Letisko s rozlohou 79 miliónoch štvorcových metrov má spočiatku odľahčiť a po roku 2021 úplne nahradiť doposiaľ najväčšie istanbulské Atatürkovo letisko.

Vyťaženosť Atatürkovho letiska už dnes prevyšuje jeho kapacitu. Nachádza sa navyše uprostred rýchlo sa rozrastajúcej mestskej oblasti. Nové, podstatne väčšie letisko bude ďalej od centra Istanbulu.

Prepraví 150 miliónov pasažierov ročne

Turecká blízkovýchodná technická univerzita odhaduje, že do 20 rokov počet dopravných lietadiel premávajúcich na komerčných linkách v Istanbule dosiahne na jeden milión.

Tretie letisko zvládne obslúžiť 150 miliónov pasažierov ročne. Pri jeho výstavbe sa spotrebuje 350 tisíc ton železa a ocele, 10 tisíc ton hliníka a 415 tisíc štvorcových metrov skla.

Letisko bude mať 165 nástupných mostov, štyri terminály prepojené rýchlodráhou, tri technické budovy, osem kontrolných veží, šesť vzletových dráh, miesta pre 500 lietadiel a parkovanie pre 70 tisíc áut, ktoré má byť najväčším letiskovým parkoviskom v Európe.

Komplex bude obsahovať aj lekársku kliniku či hotely a bude napojený ma istanbulské metro a diaľnicu.

Ponesie meno islamského mystika

Zatiaľ prezývané len ako Veľké istanbulské letisko by malo byť pomenované po súfijskom mystikovi Mawlánovi Rúmím.

Ďalšie meno, ktoré sa zvažuje, je Vecihi Hürkuş. Hürkuş bol turecký letecký konštruktér, ktorý postavil prvé v Turecku vyrábané lietadlo.

Podmorské kanály či najväčší zdravotnícky komplex v Európe

Obrie letisko nie je jediným megalomanským projektom Turecka v poslednom období. Vo výstavbe je tretí most cez Bospor a pod úžinou bol minulý rok dokončený železničný tunel Marmaray. Čierne more s Marmarským a Stredozemným morom má zasa spojiť nový kanál Istanbul.

Vo výstavne je aj Eurázijský tunel (Avrasya Tüp Tüneli), 5,4 km dlhý, dvojposchodový cestný tunel, ktorý bude viesť pod Bosporskou úžinou.

No nestavia sa len v Istanbule. Už vo februári sme priniesli správu o pripravovanom zdravotníckom komplexe v Ankare. Projekt s názvom Ankara Bilkent Integrated Health Campus bude zahŕňať špecializované nemocnice, liečebné centrá, hotel či fitness.

Spolu ponúkne 3 662 postelí pre pacientov, čo z neho po dokončení urobí najväčší zdravotnícky komplex v Európe. Dokončený má byť v roku 2016.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply