Šéf rakúskej policajnej únie priznal, že zákon je nevymožiteľný a mal by sa zrušiť.

Zákaz zahaľovania tváre platí v Rakúsku iba necelý mesiac, no polícia sa kvôli nemu musela zaoberať už prinajmenšom tromi kurióznymi prípadmi. Cieľom bolo zabrániť muslimským ženám nosiť druh odevu, ktorý by zakrýval ich tvár, doterajšie „obete“ však vyzerajú celkom inak.

Žralok a nindža

Tento piatok pre zmenu polícia zasahovala vo viedenskom obchode Lego. Ktosi totiž polícii nahlásil, že muž v obleku Lego nindže porušuje nový zákon.

Po „horúcej hádke“, ako incident opisuje Kronen Zeitung, si žena v kostýme zložila časť zakrývajúcu hlavu a muži zákona jej pokutu odpustili. Viedenská polícia neskôr cez Twitter uviedla, že pokuta nebola udelená, pretože žena si tvár zakryla z „pracovných dôvodov“.

Rovnaký argument pritom ešte začiatkom mesiaca neobstál. 6. októbra dostal pokutu 150 eur muž v maske žraloka, ktorý propagoval novootvorenú pobočku obchodu s elektronikou.

Aj on polícii tvrdil, že si iba „robí svoju prácu,“ no pokute sa nevyhol.

Protimuslimský zákon v Rakúsku zatiaľ postihol takmer nula muslimov, jedného žraloka a deti strachujúce sa, či budú môcť ísť v maske na Halloween ‍♂️.

Posted by IslamOnline.sk on 11. október 2017

Podozrivý zajac a študentka so šálom

Pred dvoma týždňami polícia zasiahla i v ďalšom prípade, a to dokonca v priestoroch rakúskeho parlamentu. Príslušníci polície zastavili parlamentného maskota, zajaca Leska v momente, keď počas otváracích hodín nahrával s deťmi video. Ani v jeho prípade polícia nakoniec pokutu neudelila.

Die hässliche Fratze des Islamismus: Der Hase Lesko, österreichisches Parlaments-Maskottchen und verkappter…

Posted by Bobby Sommer on 19. október 2017

Reklamné postavičky a maskoty však nie sú jediné obete nového zákona. Ukazuje sa totiž, že nie je vôbec ťažké postihnúť ho aj omylom.

októbra rakúska polícia zastavila 28-ročnú univerzitnú študentku a udelila jej pokutu 50 eur, pretože jej tvár zakrýval šál. Podľa týždenníka Fokus sa polícia bránila tým, že študentka sa s nimi hádala a zo zákona sa „vysmievala,“ čo však ona odmieta.

300 muslimských duchovných podpísalo vo Viedni spoločné vyhlásenie proti radikalizmu

Nevymožiteľný zákon

Šéf rakúskej policajnej únie Hermann Greylinger po absurdných škandáloch rakúskemu denníku OE24 povedal, že zákon by sa mal podľa neho stiahnuť. „Je nevymožiteľný. Zákon nebol formulovaný ako zákaz buriek, pretože by to bolo proti ústave a preto sa teraz deje tento bordel,“ povedal v citáte, na ktorý odkazuje Deutsche Welle.

Nariadenie je formulovane nábožensky neutrálnym spôsobom a obsahuje výnimky z dôvodu výkonu povolania, pri tradičných slávnostiach či zakrývaní si tváre z dôvodu ochrany pred zimou. Čo konkrétne znamená ochrana pred zimou, sa v zákone neuvádza. Ani výnimka výkonu povolania nie je definovaná jasne, keďže v prípade muža s maskou žraloka tento argument nezabral.

Polícia už oznámila, že nebude pokutovať ľudí v maskách počas blížiaceho sa Halloweenu. Bude však zaujímavé sledovať, ako sa polícia zachová, ak si niekto oblečie ako masku muslimskú burku, zamýšľa sa portál Deutsche Welle.

Zákaz nosenia burky platí tiež vo Francúzsku, Belgicku, Bulharsku a Švajčiarsku. V Nemecku zákaz platí pre štátnych zamestnancov a vojakov v službe.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply