Výber z osobných skúseností ľudí, ktorí boli v okolí miesta útoku.

Komunity, aktivisti i lídri prejavujú po celom svete ľútosť nad teroristickým útokom v Manchestri a vyjadrujú sústrasť pozostalým. Nemalý šok bol útok pre muslimskú komunitu v Británii, keďže, ako to už býva, práve tú zasiahol hneď dvakrát. Najskôr, keď došlo k samotnému útoku a druhýkrát, keď dezorientovaná časť populácie začala zvaľovať vinu na nich. Odozva muslimov na tento útok v Anglicku i vo svete bola pritom veľmi rýchla a rázna.

Taxikári vozili ľudí zadarmo domov

Najviac vypovedajúci je postoj bežných britských muslimov, ktorí nezastávajú žiadne významné, reprezentatívne funkcie a na útoky reagovali celkom spontánne.

Britský muslim pomáha židovskej pani počas rozlúčky s obeťami útoku v Manchesteri.

Foto: AJ+

Posted by IslamOnline.sk on 24. máj 2017

Taxikári z celého okolia napríklad bezprostredne po výbuchu začali voziť účastníkov koncertu, na ktorom k explózii došlo, do bezpečia. Viacerí pasažieri neskôr na sociálnych sieťach ďakovali muslimským vodičom.

„Bol to práve muslimský taxikár, kto ma dostal z tej pekelnej situácie do bezpečia. Ľudia by mali vážiť svoje slová,“ napísala na Twitteri Laura. Neskôr dodala, že jej počas jazdy dal vodu a snažil sa ju upokojiť.

Jej zážitok nebol ojedinelý. „Muslimskí taxikári ponúkajú bezplatné jazdy a muslimský doktor pracuje do noci zachraňujúc životy,“ opísal situáciu v Manchestri Joshua. „Presne, muslimský vodič ma minulú noc zobral domov, dal mi vodu a nabil mi telefón,“ reagoval na jeho príspevok Mark. To isté potvrdila i Kate a spomenula tiež muslimov, ktorí boli darovať krv.

https://twitter.com/marktitman/status/866916922402775040

Stanica CBS News sa s jedným z taxikárov po útoku zhovárala. „Toľko ľudí vychádzalo von a to, čo ma zarazilo najviac, bol ich vek,“ povedal Saf Ismail, ktorý stál s autom neďaleko miesta výbuchu. „Bolo to, akoby som tam videl vlastnú dcéru,“ dodal. Jeho 15-ročná dcéra mala ísť pôvodne na koncert taktiež, neskôr si to však rozmyslela, pretože sa blíži skúškové obdobie.

Saf Ismail, a Pakistani Muslim who grew up in Manchester, drove 24 people to safety.

Posted by CBS News on 23. máj 2017

Ismail sa na miesto vrátil niekoľkokrát, zakaždým zvážajúc ďalších ľudí do bezpečia. Svojim minibusom odviezol spolu 24 ľudí.

Muslimskí lekári medzi prvými na mieste

Joshuov zážitok s muslimskými doktormi nebol jediný. „Znova som naštvaná. Prestaňte útočiť na muslimov v Manchestri. Muslimskí lekári a sestry zachraňujú životy,“ ohradila sa Pam.

https://twitter.com/PamCrossland/status/867347353136771072

Túto skutočnosť potvrdzuje i tlačová správa organizácií Rething Rebuild Society a Sýrsko-britskej medicínskej spoločnosti. „Prinajmenšom šesť sýrskych lekárov (záchranná služba, ortopédia, všeobecná chirurgia) z troch nemocníc v Manchestri a Lancashire bolo medzi prvými, ktorí zareagovali na útoky z 22. mája,“ uvádza správa citujúc mená konkrétnych lekárov a výpovede niektorých z nich.

„Uplynulých šesť rokov som v Sýrii ošetroval rany po šrapneloch. Nikdy by som si nepomyslel, že jedného dňa budem robiť to isté po útoku v Británii,“ povedal chirurg Dr. Mounir Hakimi. „Trápim sa kvôli všetkým obetiam a ich rodinám, priateľom, milovaným a komunitám,“ dodal.

Zapojiť sa prišli aj tí, ktorí sami zdravotné vzdelanie nemajú. „Žijem v Manchestri a videl som nespočetné množstvo muslimov, ako nosili jedlo a nápoje doktorom, ktorí ošetrovali zranených,“ napísal na sociálnej sieti Alex.

Titulná foto: Zhromaždenie na uctenie si pamiatky obetí útoku v Liverpoole. James O’hanlon, Flickr, CC.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply