Radosť islamofóbov z rozhodnutia Európskeho súdneho dvora je zbytočná. Rozhodnutie asi nečítali

0

Ak zamestnávateľ nezakáže všetky symboly, stále je to diskriminácia.

V utorok média zverejnili informáciu, že podľa rozhodnutia Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu zákaz nosenia šatky (hidžábu) na pracovisku, ktorý vyplýva z rozhodnutia zamestnávateľa, nie je diskrimináciou voči zamestnancom.

Neustupujte im!

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvoru neostalo bez povšimnutia. „Zamestnávateľ môže zakázať nosenie islamských šatiek,“ uvádza internetová stránka denníka SME. „Zamestnávatelia v Únii môžu zakázať muslimské šatky na pracovisku,“ informuje portál televízie TA3.

Verdikt zaujal v prvom rade média, ktoré ho spracovali spôsobom sebe vlastným a následne verejnosť, ktorá ho – ako to už býva – okamžite komentovala. Teda predovšetkým mediálne titulky, keďže o presný obsah rozhodnutia sa ani nezaujímala.

„Hurá! Konečne sa karta obracia,“ napísal na Facebooku Danny K., no nechýbali ani obligátne  o tom, že v muslimských krajinách, najmä v Saudskej Arábii, by kresťania dopadli omnoho horšie a preto sa v Európe môžu muslimovia diskriminovať. „Som zvedavý, ako by sa správali ku mne u nich, keby vedeli, že som kresťan,“ pýta sa Roman M. a dodáva: „Mal by som urýchlený súd ukameňovaním.. Tu budú oni ešte p***vať!“ „Konečne niekto, kto sa z muslimov nepo*erie, neustupuje im,“ doplnila Alena P.

Pochopiteľne v reakciách nechýbal osvedčený evergreen, ktorý oduševnene prezentujú aj niektorí naši poslanci. „Islám nie je náboženstvo,“ rozbiehala sa Renata G. L. „Náboženstvo nehlása všetko zabiť, ponížiť, potlačiť. V ich ideológii nie je kúsok milosti, ani lásky, ani rešpektu k ničomu… je to ideológia a dosť chorá!“

Ako je to naozaj?

Skutočnosť je však taká, že súd sa v rozhodnutí nezameriava len na islamské náboženské symboly, či dokonca špecificky na nosenie šatky (hidžábu). V texte sa píše, že „vnútorné podnikové nariadenie, ktoré zakazuje viditeľné nosenie akéhokoľvek politického, filozofického alebo náboženského znaku, nie je priamou diskrimináciou.“ Takže verdikt sa týka všetkých náboženstiev, filozofických a politických smerov, nie len islámu.

Diskriminačným sa rozhodnutie zamestnávateľa stáva v takom prípade, ak by sa zákaz týkal len jedného náboženstva, politického alebo filozofického postoja, pokým iné názory, postoje a symboly by boli zamestnávateľom akceptované.

Ak by sa teda (na radosť našich diskutujúcich) zamestnávateľ rozhodol zakázať muslimkám nosiť hidžáb, musel by zakázať všetky náboženské symboly – kríže, jarmulky a tak ďalej. V opačnom prípade by sa podľa rozhodnutia Európskeho súdneho dvora dopustil diskriminácie.

Titulná foto: Transparency International EU Office, Flickr, CC

Share.

PhDr. Jozef Lenč, PhD. je slovenský politológ. V súčastnosti vyučuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne komentuje dianie na Blízkom východe v slovenských médiách.

Leave A Reply