Zákon je už dnes kritizovaný, ako nespravodlivý. SNS to chce ešte zhoršiť.

Slovenská národná strana (SNS) chce ešte viac sprísniť zákon o registrácii náboženských obcí na Slovensku. Zákon už dnes podmieňuje registráciu náboženských obcí podpismi 20-tisíc plnoletých členov, SNS však požaduje zvýšenie tohto čísla až na 50-tisíc.

„Registráciou získava náboženský subjekt značné množstvo výhod,“ uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu. Predkladatelia tvrdia, že cieľom je „eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu.“

Národná rada by mala o návrhu rokovať na budúci mesiac. Pokiaľ bude schválený, platiť môže už od januára budúceho roka.

Kontroverzný zákon

Slovenský zákon o registrácii náboženských obcí už vo svojej súčasnej podobe býva častým bodom kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií i zahraničia. Výkon viacerých náboženských práv je totiž na Slovensku podmienený práve registráciou. Tá je však pre mnohé menšie náboženské skupiny nedosiahnuteľná.

Neregistrované obce nemajú možnosť združovať sa v rámci formálnych náboženských subjektov. Z toho napríklad vyplýva, že nemôžu vytvárať pracovné pozície pre svojich duchovných.

Neregistrované náboženské skupiny nemôžu vykonávať oficiálne sobáše, ani pohreby. V prípade muslimov napríklad závisí od daného cintorína, či im vyjde v ústrety a umožní pochovať nebohého v súlade s ich náboženskými zvykmi. Štát dnes toto náboženské právo nijako nechráni.

Registráciou slovenská legislatíva podmieňuje napríklad i právo výučby náboženstva na školách, takže napríklad muslimské deti, ktorých náboženstvo registrované nie je, v súčasnosti nemajú na školách rovnaké možnosti, ako napríklad deti kresťanské.

Ďalší pokus

Len pred mesiacom prišiel s návrhom na sprísnenie toho istého zákona i poslanec ďalšej vládnej strany Ján Podmanický (Smer-SD). Podmanický navrhol zaviesť päťročné skúšobné obdobie a previerku Slovenskou informačnou službou (SIS). Sprísniť by chcel i výstavbu náboženských stavieb.

Ani jeden z návrhov explicitne neuvádza, že právna úprava by mala byť namierené osobitne proti muslimom, keďže také tvrdenie by zrejme bolo v rozpore so slovenskou Ústavou. Obaja sú však svojim protiislamským postojom veľmi dobre známi.

Andrej Danko už v roku 2011 navrhoval, aby sa na Slovensku zákonom zakázala výstavba minaretov.

Ján Podmanický zasa nedávno prehlásil, že vstupovanie členov muslimskej menšiny na Západe do politiky je bezpečnostným rizikom. Na zvolenie nového ľavicového starostu Londýna Sadiqa Khana reagoval slovami: „Pre pôvodných Európanov je to medzník ohlasujúci ich smrť.“

Titulná foto: Predseda SNS Andrej Danko, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply