Protimuslimské výroky kandidatúru Lajčáka na post šéfa OSN veľmi znepríjemnili, priznal prezident

0

Nenávistné výroky našich lídrov škodia zahraničnej politike krajiny.

Výroky o monitorovaní muslimov značne skomplikovali kandidatúru slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN. Počas pracovnej cesty v New Yorku to uviedol Prezident Andrej Kiska. Cituje ho portál Prezident.sk.

„Musím skonštatovať, že má obrovskú podporu. Ale na druhej strane mi mnohí svetoví lídri kladú otázku, prečo z našej krajiny vychádzajú signály, že sledujeme muslimov, že neprijmeme žiadneho muslima. A toto je otázka, ktorá, žiaľ, veľmi znepríjemňuje kandidatúru nášho ministra zahraničných vecí,“ povedal prezident.

Prezident Kiska upozornil, že i vyjadrenia na domácej pôde môžu mať pre zahraničnú politiku nemalé dôsledky. „Myslím si, že všetci doma by sme si mali byť vedomí toho, že každé jedno vyhlásenie, každá jedna veta vo vzťahu k zahraničnej politike je veľmi pozorne sledovaná našimi zahraničnými partnermi,“ zdôraznil.

Hlava štátu sa zúčastnila stretnutí organizovaných súčasným generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom týkajúcich sa utečeneckej krízy.

Dlhodobý postoj

Prezident sa celkom jasne vyslovil za pomoc utečencom v núdzi už v polovici minulého roka. „Slovensko by nemalo byť na chvoste štátov Európskej únie v počte utečencov, ktorých sme ochotní prijať,“ konštatoval vtedy vo vyhlásení.

Adresoval i pretrvávajúce obavy veľkej časti slovenskej verejnosti, ktoré viacerí z jeho politických kolegov neváhali využiť vo svoj prospech. „Medzi tisíckami osôb z iných kultúr a iných etník, ktorí prišli na Slovensko v priebehu posledných dvadsiatich piatich rokov a dnes tu žijú a pracujú, nie je ani vyššia kriminalita ani iné ohrozenie,“ povedal prezident.

Prezident Andrej Kiska sa stretol s predstaviteľmi islamskej nadácie
Prezident Kiska v januári prijal členov muslimskej komunity na Slovensku. Foto: Kancelária prezidenta SR

V januári tohto roku oficiálne prijal v prezidentskom paláci predstaviteľov muslimskej komunity na Slovensku. Stal sa tak vôbec prvým prezidentom samostatného Slovenska, ktorý takéto stretnutie usporiadal. Zaujímal sa, ako muslimská komunita na Slovensku znáša vzrast protimuslimských nálad a vyjadril ľútosť nad tým, že sa v tej dobe z islámu na Slovensku stala téma predvolebnej kampane.

V máji v relácii RTVS na výročie konca Druhej svetovej vojny upozornil na rozmach nenávistných prejavov na slovenskom internete. „Ak necháme desiatky webových stránok, ak necháme stovky facebookových profilov na nás šíriť oheň nenávisti voči niektorým ľuďom, voči skupinám ľudí, voči náboženstvám, antisemitské, protimuslimské… potom máme skutočne problém,“ povedal v relácii prezident.

Nečitateľný minister

Postoj šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka k utečeneckej kríze a protimuslimským výrokom slovenských politických predstaviteľov bol v uplynulých mesiacich oveľa menej čitateľný.

Minister jednou z tvárí predvolebnej kampane strany Smer-SD. Na billboardoch ho bolo neraz možno vidieť vedľa frázy „Chránime Slovensko,“ naznačujúc ochranu pred vlnou imigrantov, ktorá v danom období prúdila najmä cez Balkán.

V júni pred zástupcami členských štátov OSN pritom veľmi jasne povedal, že musíme „urobiť všetko pre integráciu migrantov a využiť ich ekonomický potenciál“ a že migráciu je potrebné využiť, „ako príležitosť.“

Kontrast medzi jeho vyhláseniami v zahraničí a spojenectvom s vládou, ktorá svojimi protimuslimskými a protiutečeneckými výrokmi preslávila Slovensko po celom svete, zaujal i novinára Tima Sebastiana, ktorý s ministrom robil rozhovor pre nemeckú stanicu Deutsche Welle.

Slovakian Foreign Minister Miroslav Lajcak on Conflict ZoneIs Slovakia discriminating on the grounds of religion? Foreign Minister Miroslav Lajčák says no. But his Prime Minister doesn’t want any Muslim refugees in his country.

You can find the full interview and more info here: http://dw.com/p/1JSiE

Posted by DW – Conflict Zone on 21. júl 2016

Lajčák sa v rozhovore rozhodol od výrokov nedištancovať, ale ponúknuť vysvetlenie, pričom argumentoval najmä kontextom. „Musíte to vnímať v kontexte volebnej kampane,“ reagoval šéf diplomacie na výrok premiéra Fica o tom, že nedopustí vznik ucelenej muslimskej komunity na Slovensku.

Kontextom je podľa neho najmä povaha ľudí na Slovensku. „Ľudia sa cítili pod tlakom od európskych inštitúcií, ktoré ich nútili do niečoho, čo bolo nové a ľudia reagujú strachom,“ povedal.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply