Miestny kantón však pre takúto iniciatívu umelca veľké pochopenie nemal.

Švajčiarsky umelec Christian Meier zhotovil a na vrchole švajčiarskej hory Freiheit (Sloboda; 2140 metrov n. m.) umiestnil veľký polmesiac. Umelec ním podľa vlastných slov protestuje proti „nezmyselným vrcholovým krížom“.

Správu o špecifickom a pre mnohých Európanov isto kontroverznom proteste pôvodne priniesli švajčiarske média a neskôr prevzala aj česká ČTK.

„Vždy, keď sa vrátim (do Švajčiarska), idem do hôr a všade okolo seba vidím absurdné vrcholové kríže. Musel som skrátka niečo spraviť,“ povedal tridsaťosem ročný umelec, ktorý väčšinu roka trávi v Pekingu a sám sa hlási k ateizmu.

Švajčiari však jeho umeleckú výpoveď neprijali s pochopením. Niektorí ho označili za „vrchol drzosti“. Predseda vlády kantónu Appenzell Innerrhoden umelca dokonca vyzval, aby nepovolenú stavbu odstránil.

90 % obyvateľov kantónu Appenzell Innerrhoden sa hlási ku katolicizmu a negatívny postoj k „inovatívnym nápadom“ mu nie je cudzí. Bol vôbec posledným zo švajčiarskych kantónov, ktorý udelil volebné pravo ženám, a to až v roku 1990.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply