Študenti už sú na Slovensku. Majú kurz slovenského jazyka a odbornú prípravu.

33 študentov zo Sýrie dostalo od Slovenska vysokoškolské štipendium. Študenti prišli tento mesiac a začínajú s výučbou slovenského jazyka. Po 10-mesačnom jazykovom kurze a odbornej príprave nastúpia na niektorých zo štátnych vysokých škôl.

O prijatí študentov rozhodla vláda uznesením č. 568 z 21. októbra 2015. Vláda rozhodnutím uložila ministrovi školstva, aby zabezpečil „priznanie štipendií vlády SR v rámci rozvojových štipendií počas štúdia na verejných vysokých školách v SR pre max. 30 sýrskych občanov s udeleným prechodným pobytom na prvý stupeň vysokoškolského štúdia a 10-mesačný kurz slovenského jazyka a odbornej prípravy.“

Ministerstvo má tiež „administratívne zabezpečovať pobyt schválených štipendistov vlády zo Sýrie počas ich štúdia v SR.“ Počet 30 občanov v pôvodnom znení sa neskôr upravil na 33. Toľko ich prišlo i na Slovensko, čo nám potvrdili samotní sýrski študenti.

Neskôr ďalších 550

Rozhodnutie udeliť štipendiá bolo prijaté na pracovnej skupine na riešenie migračnej krízy, ktorú zriadilo Ministerstvo zahraničných vecí na podnet iniciatívy Výzva k ľudskosti. Pre ISLAMONLINE.sk to potvrdil jeden zo signatárov výzvy Martin Dubéci.

Dubéci spolu s predsedkyňou Ligy za Ľudské práva Zuzanou Števulovou boli priamo členmi pracovnej skupiny ako reprezentanti Výzvy k ľudskosti. „Viem, že by sa dalo urobiť aj viac, ale aj takto môžeme krok za krokom pomáhať spôsobom, ktorý je realizovateľný a udržateľný,“ povedal Dubéci.

Pozitívne sa k rozhodnutiu vlády vyjadrila i predsedkyňa Števulová. „Oceňujem ich otvorený prístup k tejto téme,“ povedala.

V stredu 21. septembra Slovensko na summite o migrantoch v USA prijalo záväzok poskytnúť takéto štipendium ďalším 550 cudzincom, ktorí museli utiecť zo svojej krajiny. V mene slovenskej vlády tak učinil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Podľa Dubéciho bude po procesnej stránke nový záväzok realizovaný práve rozšírením menovaného štipendijného programu o ďalších približne 550 štipendií.

Internet správa nepotešila

Slovenská vláda sa pomoci cudzincom v núdi dlhodobo vyhýbala. Istú formu pomoci však nakoniec predsa len ponúkla, za čo si zaslúži naše uznanie. Nie každý má však na vec rovnaký názor.

Správa o vládnej pomoci ľuďom v núdzi opäť raz nenechala chladným slovenský internet. Okrem iných ju priniesol napríklad portál Aktuality.sk, na ktorého facebookovej stránke sa pod správou strhla vskutku búrlivá diskusia.

Prísľub pomoci 6-miliónovej krajiny 550 mladým ľuďom vykoľajil viacerých čitateľov natoľko, že pod vlastnými menami začali volať „do zbrane,“ želať im smrteľné choroby, či vyhrážať sa „motykou do hlavy.“

Na Slovensko prišlo 33 študentov zo Sýrie

Jeden z čitateľov si zle prečítal nadpis, lebo si myslel, že číslovka 550 v ňom vyjadruje sumu v eurách:

Na Slovensko prišlo 33 študentov zo Sýrie

Miestami to dokonca vyzeralo, že rozhodnutie vlády podať pomocnú ruku snáď vyburcuje ľudí k občianskemu protestu. „Jediné východisko,“ ako to Róbert nazval, je „ísť do úlíc.“ Jeho návrh si získal viac ako 240 „lajkov“ a toto boli niektoré reakcie naň:

Na Slovensko prišlo 33 študentov zo Sýrie

Titulná foto: Ilustračná snímka, CC0, Public Domain

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply