Prezident Andrej Kiska sa stretol s predstaviteľmi islamskej nadácie

2

Prezident sa zaujímal, ako muslimská komunita prežíva súčasné napäté obdobie.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa stretol s členmi Islamskej nadácie na Slovensku (INS) na oficiálnej návšteve v Prezidentskom paláci v Bratislave. Išlo o historicky prvé formálne stretnutie hlavy štátu s predstaviteľmi INS v novodobej histórii Slovenska.

Prezident sa zaujímal, ako muslimská komunita na Slovensku znáša vzrast protimuslimských nálad a či pociťuje strach. Mrzelo ho, že sa z islámu stala téma predvolebnej kampane, no vyjadril presvedčenie, že situácia sa po voľbách opäť upokojí.

Predseda INS Mohamad Safwan Hasna ho informoval o obavách medzi muslimami, najmä potom, ako začali byť bezdôvodne spájaní s utečeneckou krízou a označovaní za hrozbu. Rizikové sú najmä ženy v šatkách, ktoré sú ľahko identifikovateľné a deti, ktoré zvýšenému záujmu okolia často ešte nerozumejú.

S ostatnými cirkvami ich prijať nemohol

Témou diskusie bola aj slovenská legislatíva v súvislosti s registráciou
cirkví a náboženských obcí. Prezident poukázal na skutočnosť, že medzi dnes registrovanými cirkvami sú i náboženské obce s len niekoľkými stovkami členov, avšak islám, ktorý na Slovensku vyznáva niekoľko tisíc veriacich a je to druhé najväčšie náboženstvo na svete, naďalej registrovaným nie je.

Dôvodom je novela zákona o registrácii náboženských obcí z roku 2007, ktorá kritéria na registráciu sprísnila natoľko, že sa pre muslimov registrácia stala nedosiahnuteľná. Muslimovia tak nemajú možnosť formálne praktizovať niektoré prvky svojho náboženstva (výučba náboženstva na školách, svadby, pohreby) a vôbec fungovať ako plnohodnotná, riadne registrovaná náboženská komunita.

Práve chýbajúca registrácia bolo podľa prezidentovho tímu vraj i príčniou, prečo prijal členov muslimskej komunity samostatne, a nie spolu so zástupcami cirkví a náboženských spoločností, ktorí prišli na stretnutie o hodinu skôr.

Stretnutie členov svetových náboženstiev

Prezident muslimov ubezpečil, že na Slovensku sa vždy môžu cítiť doma a najmä, že on osobne sa snaží robiť, čo môže, aby napätú situáciu upokojil.

Na stretnutí sa diskutovalo aj o možnosti usporiadať spoločné stretnutie členov muslimskej komunity a popredných predstaviteľov ďalších svetových
náboženstiev na Slovensku, ako je tomu zvykom v mnohých západných krajinách.

Podobná myšlienka sa objavila i na stretnutí Islamskej nadácie na Slovensku s predstaviteľmi katolíckej cirkvi na Arcibiskupskom úrade v Trnave. Prezident spomenul, že nad niečím podobným uvažoval taktiež. Možnosť uskutočnenia takéhoto stretnutia je tak naďalej otvorená a INS by sa ho veľmi rada zúčastnila.

Predseda INS po stretnutí s prezidentom poskytol rozhovor pre médiá (zdroj: SME.sk):

Titulná foto: Kancelária prezidenta

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

2 komentáre

  1. Pingback: Pedofília na Slovensku a vo “vyspelých” štátoch. – MEDZIČAS

Leave A Reply