BaBinec, lebo spolu sme silnejšie a dokážeme viac

V sobotu 13. novembra sa v Piešťanoch konalo ďalšie zo série komunitných stretnutí pre ženy rôznych náboženstiev a kultúr. Namiesto klasického opisu aktivít vám prinášame bezprostredné dojmy dvoch priamych účastníčok BaBinca:

Margaréta (24)

„Aký by mohol byť deň strávený v spoločnosti krásnych žien s otvorenou mysľou pre každú „inakosť“? Áno, tušíte správne, že skvelý a veľmi inšpirujúci. Taký presne bol piešťanský „BABINEC mindfullnes“ v sobotu 13. novembra 2021, akcia vítajúca ženy každej národnosti i vierovyznania. Partiu tvorilo tentoraz 13 žien, každá so silným osobným príbehom.

Ako študentka etnológie som sa babinca zúčastnila s dvojitým zámerom: spoznať bližšie komunitu veriacich moslimiek na Slovensku a tiež jednoducho, aby som si oddýchla a zrelaxovala. Napriek tomu, že som nepoznala ani polovicu žien, som sa v ich spoločnosti cítila veľmi príjemne. Žiadna z nás nebola nejakým príveskom, ale každá svojim hlasom, talentom a výnimočnosťou dotvárala program a atmosféru. Poviete si, o čom by sa tak mohla baviť partia žien. O mužoch, deťoch, babských veciach?

Musím narušiť váš stereotyp. Tieto ženy sa nesťažovali, nepretriasali kolegyne ani svojich mužov. Hovorili o svojich túžbach a radostiach. Ak aj hovorili o bolestivých skúsenostiach, tak s perspektívou a odhodlaním zlepšovať situáciu, aby ďalší nemuseli čeliť podobným ťažkostiam. Osobne ma to napĺňalo nádejou, že nikto nie je až tak „iný“, aby sme nemohli nájsť spoločnú reč a cieľ.

V rámci spoločného programu nám Zuzka (supervízorka Islamskej nadácie na Slovensku Zuzana Hasna, pozn. redakcie) pripravila skupinovú aktivitu rozvíjajúcu našu kreativitu. Krásne sa v nej ukázalo, čo nami hýbe, pre aké hodnoty sú tieto ženy zapálené. Umeleckého ducha potešila profesionálna umelkyňa Anela svojou hrou na akordeón. Vypočuli sme si balkánske aj arabské piesne. Videla som, ako niektoré ženy pri známych rytmoch zacítili objatie domova.

A vyvrcholením programu bol samotný „relaxačný balík“ v liečebnom dome Irma. Kúpeľné priestory sme mali výlučne len pre seba, ostych aj šatky teda mohli ísť bokom. Termálna voda a liečivé bahno krásne uvoľnili naše stuhnuté telá. Ani raz som necítila skúmavý a premeriavajúci pohľad, hľadajúc nejakú nedokonalosť a porovnávanie. Skutočne zrelé tieto ženy… A nemôžem opomenúť smiech a srdečnosť, ktoré nás po celú dobu sprevádzali. Aspoň za seba môžem povedať, že akcia splnila svoj účel na 100%. Som oddýchnutá, zrelaxovaná, a povzbudená zo vzájomného zdieľania.“

Adriana (38)

„Dnes som mala po veľmi dlhej dobe deň pre seba. Bola som pozvaná na skvelú akciu „BaBinec“ organizovanú Islamskou nadáciou na Slovensku. Hovorila som si… Osem hodín s cudzími babami… Ale tešila som sa, že stretnem nových ľudí, vypočujem si nove príbehy a dozviem sa niečo o islamskej kultúre, ktorá je u nás veľmi odmietaná. Stretli sme sa celkom super zostava: Jemen, Pakistan, Čierna Hora, Somálsko, Bosna a Hercegovina, Jamajka a niekoľko dievčat zo Slovenska. Tých 8 hodín ubehlo ako voda. Cítila som sa šťastná a spokojná. Nikdy som nebola tak vrúcne a úprimne prijatá do novej skupiny ako dnes. Dali sme si skvelý obed v mojej obľúbenej reštaurácii, kávu a koláčik v cukrárni a zakončili sme vajcovkou a bahnom! Ďakujem za úžasný zážitok a teším sa na ďalší BaBinec zase v inom meste.“

Séria BaBincov je súčasťou projektu s názvom Bojujeme proti islamofóbii a podporujeme obete nenávistných trestných činov na Slovensku, ktorý realizuje Islamská nadácia na Slovensku v spolupráci s Ligou za ľudské práva. Projekt je spolufinancovaný z Programu Európskej únie pre Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 – 2020). Fotografia: Islamská nadácia na Slovensku, Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply