Podľa vedca z University College London Arabi rozlúštili hieroglyfy stáročia pred Champollionom.

Rosettská doska obsahuje staroegyptský text v hieroglyfickom písme, rovnaký text je však na nej zaznamenaný aj v ďalších dvoch jazykoch. Francúzsky vedec Jean Francois Champollion vďaka tomu dokázal na začiatku 19. storočia rozlúštiť egyptské hieroglyfy, ktorých význam bol dovtedy celkom neznámy. Tak aspoň znie dodnes všeobecne prezentovaný sled historických udalostí.

Londýnsky výskumník Dr. Okasha El Daly z Arabského inštitútu na University College London (rovnakej univerzity, ktorá pracovala aj na prvej fotografii čiernej diery) je však presvedčený, že hieroglyfy boli rozlúštené o mnoho storočí skôr. Dokázal to podľa neho arabský chemik Abú Bakr Ahmad Ibn Wahšija.

Odborník na staroveký Egypt a tiež na staroveké arabské texty El Daly sedem rokov vyhľadával arabské rukopisy v súkromných zbierkach po celom svete hľadajúc dôkaz o tom, že arabskí učenci rozlúštili tajomstvo hieroglyfov. Nakoniec ho našiel v práci učenca z 9. storočia Ibn Wahšiju.

„Porovnal som jeho štúdie so štúdiami moderných vedcov a uvedomil som si, že presne rozumel tomu, čo hieroglyfy hovoria,“ povedal El Daly, ktorého cituje portál The Guardian. 

Vedec zároveň zdôrazňuje, že význam hieroglyfického písma bol v tej dobe už dávno zabudnutý, takže arabskí učenci sa o ich význame nemohli dozvedieť od miestneho obyvateľstva, ktoré v tej dobe v Egypte žilo, ale museli hieroglyfy sami rozlúštiť.

„Boli to ľudia, ktorí disponovali ohromnými astronomickými a matematickými znalosťami. Rozlúštenie hieroglyfov bolo jednou z tých vecí, v ktorej by boli dobrí,“ zhodnotil El Daly.

Titulná foto: Rossetská doska, Fredrik Holmberg, Flickr

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply