Kampaň proti Georgeovi Sorosovi poháňa nebezpečnú symbiózu medzi antisemitizmom a islamofóbiou.

V minulosti asi bolo obdobie, keď bol súčasný líder maďarskej konzervatívnej strany Fidesz Viktor Orbán Georgeovi Sorosovi vďačný. V roku 1988 sa ako 25-ročný čerstvý absolvent štúdia práva stal členom Stredno-východoeurópskej študijnej skupiny, ktorú podporovala Sorosova nadácia. O rok neskôr získal práve od Sorosa štipendium na štúdium britskej liberálnej politickej filozofie na Pembroke College na Oxfordskej univerzite.

Soros tiež pred časom daroval Orbánovej vláde miliardu dolárov na vyrovnanie sa s ekologickou katastrofou, ktorá v roku 2010 postihla mesto Devecser zaplavené toxickým kalom z neďalekej hlinikárne.

Dnes však už Orbán nemá pre Sorosa žiadneho slovka vďačnosti. Ba čo viac, začal proti svojmu dobrodincovi viesť ostrú kampaň. Maďarskému premiérovi sa  podarilo dosť zvláštne spojenie islamofóbnej rétoriky s antisemitizmom a útokmi voči Sorosovi. Táto symbióza antisemitizmu a islamofóbie pritom nečakane (a možno aj nie) našla odozvu v Európe a dokonca aj v USA.

Zadajte e-mail:

Symbióza antisemitizmu a islamofóbie

Orbán síce nie je presvedčeným, ale skôr príležitostným antisemitom, no to mu nebránilo premeniť svojho bývalého dobrodinca Sorosa na ideálneho obetného baránka, ktorého predhadzuje na ospravedlnenie zlyhaní maďarskej vlády.

V snahe presadiť neliberálnu politiku a reforiem, ktoré sú v rozpore s politikou EÚ, pravidelne používa vo svojej populistickej rétorike Sorosovu kartu. Uveril konšpiračným teóriám o Sorosovi, ktoré sú v strednej a východnej Európe rozšírené a z ktorých mnohé majú antisemitské pozadie, ako napríklad konšpirácie o „židovskom sprisahaní“ s cieľom ovládnuť svet.

Orbán sa nevyhýba používaniu antisemitských metafor, hovorí o „bohatstve a mocenskom vplyve sietí mimovládnych organizácií“ a Sorosa označuje za „miliardárskeho špekulanta“. Nie je žiadnym prekvapením, že keď Orbánova vláda spustila protimigračnú kampaň s plagátmi Sorosa a sloganom: „Nedovolíme, aby sa Soros smial ako posledný“, ktosi na niektoré z nich dopísal antisemitské: „Smradľavý žid“.

Anti-Sorosovskí politici východnej a strednej Európy vytvorili spoločný chorál. Istý poľský poslanec Sorosa označil priam za „najnebezpečnejšieho muža na svete“. Pri rozširovaní antisemitských stereotypov sa Orbánovi podarilo obviniť Sorosa i EÚ z úmysla „islamizovať“ Európu. V prejave na konci júla povedal, že „Sorosova ríša“ používa „peniaze, ľudí a inštitúcie k preprave utečencov do Európy.“

V Orbánovej rétorike je Soros – a jeho údajný „spolupáchateľ“ EÚ – hrozbou pre zachovanie kresťanskej podoby Európy. „Európa je v súčasnosti pripravená zmeniť svoje územie na novú zmiešanú, islamizovanú Európu (…) Na to, aby sa to podarilo, aby bolo územie pripravené na odovzdanie, je potrebné pokračovať v odkresťančovaní Európy – a vidíme, že sa tak aj deje,“ povedal Orbán.

Orbánove islamofóbne obvinenia voči Sorosovi boli zdieľané krajne pravicovými skupinami v Európe a v USA, ktoré sa rýchlo k útokom na maďarského filantropa za jeho podporu „islamizácie“ pridali. Na Sorosa tak začali útočiť už aj klasickí lídri islamofóbnej scény. Niektorí ho vykresľujú ako sympatizanta nacizmu spojeného s islamistami. Tí totiž boli podľa istého krajnepravicového portálu „poslednými spojencami Adolfa Hitlera v druhej svetovej vojne, a ktorí musia byť porazení.“

„Je možné, že sa tento ‚strašný chlap‘ George Soros hrá opäť na boha? Je naozaj možné, že tento veľký bábkoherec poťahuje nitkami, aby zničil Európu?“, píše jeden islamofóbny pravicový blog a pokračuje: „George Soros má vskutku všetky predpoklady a nástroje na to, aby zničil Európu tým, že sem dovezie hordy muslimov.“

Kampaň proti Sorosovi už prenikla aj do amerického Kongresu. Šesť senátorov podpísalo list, v ktorom vyzvali ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona, aby prešetril podporu USAID pre Sorosovu Nadáciu otvorenej spoločnosti (OSF) a jej aktivity v Albánsku a Macedónsku. Zdá sa, že tento list bol iniciovaný pamfletom, ktorý bol zaslaný do Kongresu macedónskou organizáciou Stop Operation Soros.

Dlhá história nenávisti

To, že Soros bol vtiahnutý do rasistického víru antisemitizmu a islamofóbie by nemalo byť prekvapením. Po stáročia boli v západnom rasistickom myslení spoločne zobrazovaní muslimovia a židia, ako tí „iní“. Edward Said to vo svojom veľkom diele Orientalizmus označil za „zvláštne tajný spoločne zdieľaný antisemitizmus Západu“.

Židia a muslimovia čelili identickým obvineniam, rasistickým metaforám a prenasledovaniu. Západoeurópania ich využívali na to, aby mohli sami seba vykresliť ako rasovo čistých, bielych kresťanov. V stredoveku boli židia obviňovaní, že sypali do studní jed, aby zabíjali kresťanov a navádzať ich na to mali muslimovia. Počas reformácie zas boli židia vykresľovaní sťa spoločníci diabla, ktorí sa spolčili s muslimskými Turkami.

Dnes sa v mysliach prívržencov krajnej pravice spojilo „medzinárodné židovské sprisahanie“ s „konšpiráciou islamizácie“. Opäť sa objavilo množstvo tých, ktorí chcú bielu a kresťanskú Európu. V posledných rokoch sa ukázalo, akým smrteľným je manifest Andersa Behringa Breivika 2083 Európska deklarácia nezávislosti, ktorý je plný islamofóbnych a antisemitských výmyslov.

Antisemitizmus a islamofóbia nie sú oddelené a nesúvisiace problémy. Obe formy rasizmu idú dnes ruka v ruke, ako to bolo aj v minulosti. Zanedbávanie islamofóbie, súrodenca antisemitizmu, posilní ideológov rasizmu a politikov krajnej pravice od Breivika až po Orbána.

Článok pôvodne publikoval internetový portál stanice Al-Džazíra English. Titulná foto: European People’s Party, Flickr, CC.

Share.

Farid Hafez je rakúsky politológ pôsobiaci na Univerzite v Salzburgu a zároveň je aj vedeckým pracovníkom na Georgetownskej univerzite v USA. Rakúsky kultúrny magazín ho zaradil medzi 100 Rakúšanov, ktorým bude patriť budúcnosť.

Leave A Reply