Obeť útoku kyselinou v Británii dojíma tisícky ľudí. „Tvoja sila je inšpiráciou,“ odkazujú jej

0

Reshame v statusoch na sociálnych sieťach ponúka unikátny pohľad do prežívania obete rasistického útoku.

„Na budúci týždeň idem domov. Naposledy sa ma môj malý brat pýtal, či existujú superhrdinovia. Zasmial som sa a povedal som mu o tebe,“ odkázal jeden z podporovateľov cez Twitter Reshame Khan, obeti nedávneho rasistického útoku kyselinou v Londýne.

Na podporu Reshame a jej bratranca Jameela, ktorý bol napadnutý spolu s ňou, vzniklo niekoľko zhromaždení a zbierok. Snáď ešte zaujímavejší je však príklad, ktorý 21-ročné dievča dáva ľuďom na celom svete prostredníctvom svojich statusov, ktoré píše priamo z nemocnice.

V niektorých popisuje svoj psychický i fyzický stav po útoku. „Dnes som prvýkrát stála a chodila bez cudzej pomoci,“ napísala pred niekoľkými dňami. „Dnes som mala nastúpiť do práce,“ dodala o dva dni neskôr odľahčujúc smutný status vtipným smajlíkom na konci.

Unikátny pohľad

Reshameine nevinné statusy dávajú ľuďom po celom svete možnosť nazrieť do vnútorného prežívania i každodenných maličkostí obete rasistického útoku.

Pre mnohých z nich je to naozaj silný zážitok. „Zostaň silná a pozitívna. Si úžasná,“ znie jeden z odkazov, ktoré jej ľudia píšu. „Chcem len povedať, že si naozaj silná,“ stojí v ďalšom.

https://twitter.com/Gulzpir/status/881832499831353344

„Všetko na tom, ako sa k tomu staviaš, je inšpirujúce! Nech Boh požehná tvoju krásnu dušu a dodá ti rýchle uzdravenie,“ odkázala jej Phan. „Tvoja sila je inšpiráciou, buď naďalej sebou,“ dodala Sarah.

„Som dojatá k slzám z tvojho údelu a tvojej neuveriteľnej ľudskosti,“ napísala Jane na Facebooku pod statusom, v ktorom sa Reshame rozpísala o svojich budúcich plánoch.

„Chcem sa uistiť, že som vo forme a pripravená na dokončenie môjho titulu a pripraviť sa na kariéru, ktorú som si plánovala,“ zverilo sa napadnuté dievča v menovanom statuse. „Chcem sa uistiť, že to [čo sa mi stalo] nebude v mojom živote prekážkou viac, než už bolo. Vrátim sa do práce, budem dobre vyzerať, vychodím školu,“ sľúbila.

Maličkosti i humor

Nie všetky Reshamine statusy sú vážne. V mnohých dokáže o svojej situácii hovoriť dokonca i s istou dávkou občas možno i trochu čierneho humoru.

„Moja krásna paleta očných tieňov je zničená. No ale veď tak skoro aj tak makeup nosiť nebudem,“ napísala, keď jej doniesli veci, ktoré so sebou mala počas útoku. S ľútosťou vtedy zistila, že kyselina zničila okrem iného i jej obľúbenú kabelku a veci v nej.

Hneď v prvej reakcii pod statusom jej istá žena ponúkla, že jej kúpi rovnakú, či ešte lepšiu paletu. „To je strašne milé! Ale prosím, mám dosť od ľudí z celého sveta! Prosím, radšej si ju kúpte pre seba,“ odpovedala jej Reshame.

Prezradila tiež, že kvôli poranenej nohe tento rok nebude môcť vykonávať v práci pozíciu, ktorú chcela. Mala totiž v pláne „pracovať s mladými ľuďmi na rezidenčnom programe sociálnej inklúzie.“

„Už si to urobila. Inšpiruješ tisíce svojou odolnosťou, vzdelávaš nevedomých a umlčiavaš frfľošov,“ odpísala jej na to Ayman s dodatkom, že by z nej naopak mala byť zamestnankyňa roka.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply