Podpredseda AfD: Nemci si jeho úspechy vážia, no za suseda by ho nechceli.

Krajná pravica v Nemecku sa najnovšie rozhodla zaútočiť na nemeckého futbalistu Jérôma Boatenga, ktorý bude krajinu reprezentovať na najbližších majstrovstvách Európy.

Najskôr hnutiu Pegida vadilo, že sa objavil na najnovších obaloch populárnej čokolády. Následne svoj rasistický postoj prezentoval podpredseda krajnepravicovej strany Aliancia pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland, ktorý sa pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyjadril, že Nemci si síce vážia Boatengove športové úspechy, ale „to neznamená, že by ho chceli mať za suseda.“

Výrok odsúdili

Voči výroku sa ostro ohradil manažér nemeckého tímu Oliver Bierhoff i nemecký minister spravodlivosti, ktorý uviedol, že „tieto výroky sú primitívne a neprijateľné“ a tiež, že AfD „ukázala svoju pravú tvár“.

Gaulandove slová odmietla aj nemecká verejnosť. Svoj postoj prejavila napríklad podpornými správami na sociálnych sieťach v kampani #BoatengMeinNachbar (Boateng, môj sused).

Boateng sa narodil v Nemecku otcovi z Ghany a nemeckej matke. V Ghane podľa vlastných slov nikdy nebol.

Podrobnejšie sa téme venuje arabská verzia portálu Huffington Post, píše o ňej aj politický portál Politico a u nás ju v komentári pre Aktuality.sk spomína komentátor Zolo Mikeš.

Titulná foto: Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply