Toto nám povedal veľvyslanec, ktorý na protest opustil sálu českej Snemovne.

„Urážlivé slová tejto osoby, Kláry Samkovej, sú otrasné a absolútne neprijateľné,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre ISLAMONLINE.sk veľvyslanec Tureckej republiky v Prahe jeho excelencia Ahmet Necati Bigalı.

„Nikto nemá právo očierňovať islám, ani žiadne iné náboženstvo,“ povedal a nenávistnú reč Samkovej označil za trestný čin, ktorý pozná nie len európske a medzinárodné, ale i české právo.

Jeho excelencia Bigalı v stredu počas seminára s názvom „Máme sa báť muslimov?“ na protest opustil sálu Poslaneckej snemovne Českej republiky. Urobil tak v reakcii na prejav bývalej členky krajne pravicového hnutia Blok Proti islámu Kláry Samkovej.

Samková vo svojom prejave napríklad prehlásila, že „islám je rovnaký ako nacizmus, fašizmus a komunizmus“ a muslimom odkázala nasledovné: „Nezostane po vás nič, názov vášho náboženstva bude vyslovovaný s odporom.“

Od jej prejavu sa v krátkom čase dištancovali i niektorí českí politici a Ministerstvo zahraničných vecí. Ústredie muslimských obcí ČR vydalo oficiálne stanovisko, v ktorom jej výroky ostro odsúdilo a prezradilo niekoľko prekvapivých informácií z jej profesnej minulosti.

Celý rozhovor s jeho excelenciou Ahmetom Necatiom Bigalım

Aké boli Vaše dojmy z predmetného prejavu a prečo ste sa naň rozhodli reagovať týmto spôsobom?

Urážlivé slová tejto osoby, Kláry Samkovej, sú otrasné a absolútne neprijateľné. Nikto nemá právo očierňovať islám, ani žiadne iné náboženstvo a jedná sa o trestný čin, s ktorým počítajú európske i medzinárodné právne rámce tak, ako aj legislatíva Českej republiky.

Toto nemá nič spoločné ani so slobodou prejavu. Táto nenávistná reč ukazuje, na akú alarmujúcu úroveň vzrástla islamofóbia v tejto krajine. Nemohol som už viac počúvať tak hrozné slová tejto osoby. Dúfam, že príslušné české súdne orgány pristúpia k nevyhnutným opatreniam proti tejto trestnej činnosti.

Ako vnímate, že Snemovňa vôbec poskytla priestor na prejav osobe, ktorá prirovnáva islám k nacizmu?

Je pochopiteľne veľmi nešťastné, že také slová odzneli v Poslaneckej snemovni, ktorá je najvyšším zastupiteľstvom ľudu Českej republiky. Myslím, že za organizáciu je zodpovedný poslanec ANO Zdeněk Soukup. On si mal v potrebnej miere preveriť pozadie zúčastnených osôb.

Vo vašom príspevku ste kritizovali názov seminára. V čom je podľa Vás najväčší problém?

V skutočnosti už samotný názov fóra: „Máme sa báť islámu?“, je provokatívny. Islám je posledné monoteistické náboženstvo, ktoré v sebe zahŕňa [učenia] náboženstiev, ktoré boli pred ním. Bolo by práve tak absurdné usporiadať seminár s názvom: „Máme sa báť kresťanstva?“.

Ako hodnotíte celkový stav islamofóbie v Českej republike? Myslíte si, že situácia sa zhoršuje?

Žiaľ, rovnako ako v mnohých iných krajinách Európy, vzostup islamofóbie v Českej republike nám robí veľké starosti. Domnievame sa, že autority by mali prijať potrebné opatrenia na boj proti tejto chorobe.

V tejto súvislosti očakávame od autorít, že vydajú vyhlásenia odsudzujúce tento trend a zdôrazňujúce toxickú povahu islamofóbie a riziká, aké predstavuje pre harmonické spolužitie.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

19 komentárov

  1. Pani Samková má pravdu a ak si niečo nechá hovoRiť excelencia , tak nech nelezie do Európy. Islam je fašistický hnoj a pousilujeme sa o jeho zákaz v strednej Európe

  2. Dobrá zpráva ! Turek moc nevydrží. Achmet tam neměl prostě chodit. Nakonec je zase porazíme jako u Vídně roku 1683 a pak od nich bude zase na čas pokoj !

  3. Tady tím činem pouze potvrdili že z islámem se nedá jednat oni nebudou vyjednávat od islámu neustoupí a diskuze je nemožná, pokud nebude po jejich tak dohoda nebude. To radši opustí sál. Tleskám Samkové.

  4. !!! Myslím, že za organizáciu je zodpovedný poslanec ANO Zdeněk Soukup. On si mal v potrebnej miere preveriť pozadie zúčastnených osôb !!! Takže převedeno do srozumitelné řeči, měli jste si prověřit lidi, kteří chtějí promluvit a pustit k mikrofonu jenom ty, kteří budou vychvalovat islám až do nebes. Neboť opačný názor je nepřístupný a uráží muslimy. To je jenom další příklad (ne)schopnosti islámu integrovat se do demokratické společnosti. Tleskám paní Kláro a jen tak dál.

  5. Jsem hrdý na slova paní Samkové, kterými pouze přetlumočila názor drtivé většiny Čechů. Nicméně nesouhlasím s jejím tvrzením, že islám je stejný jako nacismus. Není stejný; je horší, zákeřnější, rozpínavější, krutější a méně civilizovaný. A jestli se to tomu Turkovi nelíbí, ať popadne svou ženu, zabalí ji do hidžábu a nejbližším letadlem tuto zemi opustí. Plakat po něm nikdo nebude. S pozdravem „Islám v ČR nechceme“.

  6. Jaky tupy quazi novinar moze posraneho velvyslanca jakych je po svete tisice nazvat excelencia…? Jasny dokaz toho, ze je priposrany jak nasi politici ktory sa klanaju pred fasistickou ideologiou islamu.

  7. Turecko by se mělo obrátit na Radu bezpečnosti OSN nebo na vlakové nádraží Praha Bubny. Bylo by dobré, kdyby na protest Turecko opustilo NATO, Kypr, Sýrii, necpalo se do EU a jejich občané opustili Evropu. Takový protest by už měl mezinárodní význam

  8. jenom se nep…er…..jen to dejte k soudu a Samková vám najde tolik shodných znaků mezi islámem a fašismem, že výsledkem bude zákaz podpory a propagace tohoto pouštního náboženského bludu…

  9. Islamofóbia je jedna z nálepiek ktoré zaviedli zahraničný agenti (mimovládky) . Toto škatuľkovanie už prestalo fungovať a Slováci už dávno prišli na to , že keď od zahraničných agentov počujú , že niekto je islamofób , fašista , nacionalisa , homofób a pod … tak to sa nás v mediálnom priestore znova len niekto snaží oklamať s cieľom ovládať nás aby sme ostali poslušnými otrokmi . Moslimom radím „menej sa za vštko urážať a viac komunikovať, pokiaľ mylsia vážne svoju integráciu . Pokiaľ to robia len na oko, aby sme hneď nerozpoznali nebezpečenstvo a mohli sa tu usadiť , tak im patrí omnoho trvdší prístup ako ten ktorý sa dnes prezentuje nálepkou „islamofóbia“ .. Mier sa vami .

Leave A Reply