Do priestoru mešity lietali oslepujúce granáty a slzný plyn. Nastal menší požiar a zhoreli časti koberca.

Izraelská polícia v poradí už tretí deň napáda mešitu al-Aksá v Jeruzaleme, tretie najposvätnejšie mesto muslimov. Prezident Ministerstva pre záležitosti Jeruzalema Sulejmán Ahmad povedal pre stanicu al-Džazíra, že pri posledných stretoch v utorok ráno bolo zranených minimálne 36 Palestínčanov.

Tí postavili v časti komplexu mešity barikády a kameňmi bránili izraelskej polícii uzavrieť prístup k nej. Tá nakoniec uzavrela bránu mešity aj s Palestíncami vo vnútri. „Na strechy umiestnili ostreľovačov vyzbrojených gumenými nábojmi,“ dodal Ahmad.

Podľa vedúceho predstaviteľa hnutia Murábitún zaoberajúceho sa záležitosťami mešity al-Aksá Jusufa Muchaimara Izraelská polícia použila v komplexe mešity náboje, výbušniny a slzný plyn, v dôsledku čoho bol koberec mešity bol na viacerých miestach spálený.

Riaditeľ nadácie pre záležitosti mešity al-Aksá Azzám Chatíb dodal, že násilie v porovnaní s predošlými dňami rastie. „Nastal menší požiar pri vchode do mešity zapríčinený oslepujúcimi granátmi. Prítomným na mieste sa ho však podarilo uhasiť,“ povedal Chatíb.

Ďalší člen hnutia Murábitún  Abdul Azíz al-Abási odôvodňuje kroky izraelskej polície snahou získať plnú kontrolu nad prístupmi do mešity. Následne by ju mohli rozdeliť na sekcie a určovať, kedy a do ktorých častí budú mať veriaci prístup.

Na sociálnych sieťach je v týchto dňoch populárny hashtag #AlAqsaUnderAttack (Al-Aksá pod útokom). Používatelia pod ním publikujú postoje k aktuálnej kríze a mnohí prítomní na mieste stretov nahrávajú aktuálne fotografie a videá, z ktorých viaceré boli použité i v tejto správe.

Zadajte e-mail:

Titulná foto: Cole Keister on Unsplash

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

  1. To je zaujímavé. Informácie, aj keď nepravidelné o tom, že Židia chcú obsadiť Chrámovú horu, tu uvádzate. Aj to, že použili plynové granáty, gumové projektily a pod. Ale to, že Palestínčania útočia na Židov nožmi, vrážajú do nich autami, tak už nepíšete, aj keď tvrdíte, že ste proti násiliu v akejkoľvek podobe. Alebo prečo svojich čitateľov neinformujete o tom, ako vojaci IDF pomáhajú Palestínčanom, keď potrebujú pomôcť (napr. odniesť vrece olív), keď Palestínskym deťom, ktoré sú zjavne chudobné a nemajú čo jesť, dajú jedlo, ako sa objímajú spolu Židia a Palestínci a pod.

Leave A Reply