V dôsledku ruskej anexie Krymu opúšťajú polostrov stovky Tatárov, jeho pôvodných muslimských obyvateľov. Unikajúc kvôli obavám z útlaku Moskvy nachádzajú dočasné útočisko na západe Ukrajiny.

Väčšina z približne 300 tisíc tatárskych muslimov bojkotovala referendum o pripojení ich historickej domoviny k Rusku.

Niektorí z nich si ešte pamätajú masové deportácie, ktoré v 40-tych rokoch 20. storočia organizoval Sovietsky zväz a mnohí majú obavy, že budú perzekvovaní opäť.

Utekajú hlavne ženy a deti

„Táto cesta vo mne vyvoláva dojem, ako keby som opúšťala Sovietsky zväz a išla do inej krajiny,“ povedala pre AFP Adele, ktorá so stovkami ďalších Tatárov, prevažne žien a detí, podnikla 30-hodinovú cestu vlakom do 1 200 kilometrov vzdialeného Ľvova.

„Zľakli sme sa, keď ruské jednotky začali strieľať,“ povedela. „Vojaci nám nič nevysvetlili, povedali len, že poslúchajú rozkazy.“

Miestna vláda a obyvatelia Ľvova, prezývaného tiež „malý ukrajinský Paríž“ poskytli prichádzajúcim dočasné ubytovanie. Podľa AFP prichýlili už 2 000 ľudí z Krymu, z ktorých viac ako polovica sú deti.

Adelu, matku troch detí, ktorá na Kryme pracovala ako banková úradníčka, bola aj s rodinou ubytovaná v byte, ktorý môže nateraz používať. Srdcia miestnych si vraj rýchlo získala svojou tatárskou kuchyňou.

Strach z etnických čistiek

Linara, mladá tatárska muslimka vystupujúc z vlaku v Simferopole pre AFP povedala, že sa obávala etnických čistiek, ktoré by na polostrove mohli nastať. „Bojíme sa, že budeme fyzicky presunutí. Bojíme sa ruskej armády,“ Povedala.

Ruský prezident Vladimir „Putin je ako Stalin, ale horší. Tento je fašista,“ povedal jeden z Tatárov, keď vystúpil z vlaku v Ľvove.

„Môj otec mi povedal, čo nám Stalin urobil,“ dodal odkazujúc na masové deportácie Tatárov do Strednej Ázie v roku 1944.

„Bojíme sa Rusov. Ak niekto zistí, že sme odišli, môžu zobrať náš pozemok alebo dom. Nechcem, aby Rusi vedeli, že som tu.“

Prečítajte si tiež: Muslimom na Kryme vypálili dve mešity

Titulná foto: Istanbul Kirim / Flickr / CC BY-SA 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply