2. júna 2019 bol Walter Lübcke, nemecký regionálny politik Kresťansko-demokratickej únie (CDU), nájdený mŕtvy vo svojom dome.

Lübcke mal prestrelenú lebku, čo poukazuje na vraždu snajperom na verande jeho súkromnej rezidencie. Dlhoročný politik a od roku 2009 i prezident Regionálnej rady centrálneho nemeckého mesta Kassel v štáte Hesensko, ktorý zastupoval CDU v tomto regióne viac ako 30 rokov, bol v miestnych správach opisovaný ako všeobecne obľúbený kvôli jeho záujmu o bežných ľudí.

Policajné vyšetrovania stále prebiehajú, avšak mnohí komentátori sa domnievajú, že motívom jeho vraždy mohla byť jeho politika (medzičasom sa k vražde prihlásil 45-ročný muž s prepojením na krajnú pravicu, pozn. redakcie). Lübcke bol známy svojim pro-prisťahovaleckým postojom. V roku 2015 sa po príleve utečencov z vojnou rozvrátenej Sýrie a Iraku verejne vyjadril na adresu anti-muslimského hnutia Pegida: „Musíte sa postaviť za svoje hodnoty. Ak nesúhlasíte a ak tieto hodnoty nezdieľate, môžete opustiť túto krajinu.“ Po týchto vyjadreniach sa spustila lavína vyhrážok smrti a dokonca bola jeho súkromná adresa publikovaná na krajne pravicovom blogu PI News, ktorý je vyšetrovaný Úradom pre ochranu ústavy, tajnou službou Nemecka.

Okrem toho kritizovali Lübckeho pre jeho pozitívny názor na pro-prisťahovaleckú politiku kancelárky Angely Merkelovej i členovia hnutia Reichsbürger, organizácie, ktorá neuznáva legitimitu nemeckého štátu a verí, že Nemecko je krajina obsadená spojeneckými mocnosťami. Vo februári 2019 bola časť Lübckeho vyjadrení z októbra 2015 opätovne zdieľaná naprieč krajne pravicovými blogmi.

Neďaleko Bruselu napadli 19-ročnú muslimku. Ostrým predmetom jej vyrezali na tele znaky kríža

Po zverejnení informácii o smrti Lübckeho začali na sociálnych médiách krajne pravicových strán pribúdať príspevky oslavujúce jeho vraždu. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer nazval toto správanie „úpadkom ľudskej morálky“. Počas policajného vyšetrovania by sa mali otvoriť a riešiť i nasledujúce dôležité otázky: Kde je protest? Kde je verejná diskusia o pravicovom extrémizme, anti-muslimskej rétorike a násilí?

V minulosti sa mnohí kritici vyjadrili na adresu známych TV diskusií zaoberajúcich sa aktuálnym spoločenským dianím, ako je napríklad Maischberger-Talk nemeckej verejnoprávnej televíznej stanice, napríklad aj tak, že tieto diskusie údajne nie len, že hovoria o úlohe islámu v Nemecku neprimerane často, ale naviac o týchto otázkach diskutujú so zaujatým a jednostranným postojom. Predstavte si, že by sa stala vražda, pri ktorej by sa odhalil džihádistický motív. Niet pochýb o tom, že v ten istý deň by verejné médiá začali pozývať tzv. islamských expertov, aby prediskutovali hrozbu násilného islamizmu a titulky by obsahovali nádpisy rovnakého typu. Avšak keď bol zavraždený človek, ktorý sa vyjadroval proti anti-migrantským a rasititickým názorom, ktoré šíria hlavne anti-muslimské blogy, je všade ticho. Je nemecká verejnosť vari poloslepá?

Niektorí producenti, ako Frank Plasberg zo známej televíznej diskusie Hart aber Fair, sa vyslovili, že v budúcnosti do svojich diskusií už nebudú pozývať krajne pravicových politikov, ako je napríklad Alexander Gauland, avšak problémom nie je ani tak ich pozvanie ako samotný fakt, že vývoj v krajine sa posunul až tak ďaleko, že politické názory krajnej pravice sa stali normalizovanými. Nemusia byť prítomní na diskusiách fyzicky, aby sa ich politické názory rozšírili v bežných médiách.

Najproblematickejšie na tom všetko je ticho; absencia diskusie po vraždách politikov, ktorí obhajujú hodnoty tolerancie a sú cieľmi rasizmu organizovanej krajnej pravice.

Článok pôvodne zverejnil portál Daily Sabah. Foto: Pohreb Waltera Lübckeho. Screenshot, Frankfurter Allgemeinen Zeitung, YouTube.

Share.

Farid Hafez je rakúsky politológ pôsobiaci na Univerzite v Salzburgu a zároveň je aj vedeckým pracovníkom na Georgetownskej univerzite v USA. Rakúsky kultúrny magazín ho zaradil medzi 100 Rakúšanov, ktorým bude patriť budúcnosť.

Leave A Reply