Konšpiračné médiá vytvárajú dojem bytostného ohrozenia muslimami. Skutočné problémy prehliadajú

0

Juraj Smatana bol medzi prvými, ktorí na tento fenomén upozorňovali.

V rozhovore pre Denník N učiteľ a aktivista Juraj Smatana približuje podhubie scény, ktorá na internete, najmä prostredníctvom Facebooku a konšpiračných webov, šíri všemožné formy konšpiračných teórií, či priamo propagandy.

Pred pár rokmi Smatana ako jeden z prvých upozornil na hrozby tohto fenoménu a začal budovať databázu internetových stránok a rôznych tzv. alternatívnych médií, ktoré sa v tom čase zameriavali hlavne na ukrajinský vojnový konflikt a prinášali neskrývanú podporu extrémistických politických strán.

Problémom Slovenska nie je imigrácia, ale emigrácia

Práve tieto portály sa v súčasnosti intenzívne zameriavajú na šírenie xenofóbie v súvislosti s takzvanou migračnou krízou. „Keď si všimnete, čo z ich produkcie sa šíri Facebookom, tak sú to hlavne témy okolo utečencov. Pritom je to téma, ktorá je pre Slovensko aj pre Českú republiku iba okrajovým problémom. Z týchto webov sa už nedozviete, že oveľa väčším problémom Slovenska nie je imigrácia, ale emigrácia. Že nám neustále utekajú talentovaní ľudia, paradoxne často do krajín, kde je utečencov oveľa viac – to je skutočné ohrozenie našej budúcnosti,“ konštatuje Smatana.

Internetová propaganda, ktorú žiaľ aj vo svete mimo internetu častokrát rozširujú politici, média alebo predstavitelia akademickej obce, ohýba realitu a v čitateľoch a poslucháčoch buduje dojem bytostného ohrozenia zo strany muslimov. Vytvárajú „predstavu, že Európe hrozí nejaká apokalypsa pod náporom muslimov,“ hovorí Smatana.

„Zoberme si čísla: v Európskej únii žije 500 miliónov ľudí. Už pred migračnou krízou – v čase, keď u nás islám nikoho nevzrušoval – tu žilo 20 miliónov muslimov. V posledných dvoch rokoch dorazilo okolo dvoch miliónov migrantov, čo je v porovnaní s tým stále neveľké číslo. Tak kde je zásadné ohrozenie? Naopak, o veľkej muslimskej populácii v Rusku, a doslova oslavných vyjadreniach prezidenta Putina na adresu islámu sa na týchto weboch mlčí,“ hovorí Smatana.

Podobne vyvracia aj rozšírené tvrdenia o rastúcom násilí v EÚ, ktoré je automaticky spájané s migráciu a muslimami. Uvádza, že na Slovensku bolo v roku 2016 spáchaných približne 60 vrážd a asi 80 znásilnení, čo je viac než jeden prípad za týždeň.

Ak je Švédsko na pokraji vojny, kde sú zástupy utekajúcich Švédov?

„Priemerný slovenský používateľ Facebooku miesto toho vidí články o znásilneniach vo Švédsku alebo v Nemecku. Lenže aj ľudia v týchto krajinách riešia úplne iné témy – napríklad postupujúcu automatizáciu a robotizáciu, ktorá absolútne mení pracovný trh. Keby Švédsko bolo skutočne na pokraji občianskej vojny, už dávno by sme videli zástupy Švédov, ktorí by utekali napríklad do idealizovaného Ruska, o ktorého problémoch sa na ‚alternatívnych‘ weboch veľa nedozviete,“ dodáva.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply