„Nie ste vlastenec… Zradili ste podstatu tejto krajiny,“ odkázal mu sudca.

Porota londýnskeho súdu uznala Thomasa Maira, vraha britskej poslankyne, vinným a odsúdila ho na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia, píše portál iDnes.

53-ročný Mair zabraždil britskú poslankyňu Jo Cox len týždeň pred konaním referenda o zotrvaní Británie v Európskej únii. Cox proti vystúpeniu, tzv. brexitu, otvorene vystupovala. Vrah na ňu zaútočil práve, keď sa chystala na jedno stretnutie s občanmi.

Akt terorizmu

Počas súdneho procesu trval na svojej nevine, hoci nepredložil žiadne dôkazy na svoju obhajobu „Nie ste vlastenec… Svojimi činmi ste zradili podstatu tejto krajiny,“ povedal na adresu Maira sudca.

„Je jasné, že vašim vzorom nie je láska k tejto krajine či spoluobčanom, ale naopak obdiv k nacizmu a podobným protidemokratickým rasistickým presvedčeniam,“ dodal.

Mairov čin „nebol ničím iným, než teroristickým aktom na podporu prekrútenej ideológie,“ uviedla v prehlásení obžaloba.

Veril v nadradenosť bielych

Thomas Mair inklinoval k ideológiám rasizmu a belošskej nadradenosti a obdivoval tiež nórskeho vraha Andersa Breivika. Keď polícia prehľadala jeho byt, našla v ňom knihovníčku plnú diel s nacistickou tematikou a sošku orla v štýle symboliky Tretej ríše.

Britskí poslanci usporiadali zasadanie, na ktorom sa vyjadrili k osobe svojej zosnulej kolegyne. „Verila v nutnosť lásky a pomoci svojmu susedovi, verila v rovnosť všetkých životov,“ uviedol predseda labouristov Jeremy Corbyn.

Zavraždená poslankyňa okrem odporu voči vystúpeniu Británie z EÚ presadzovala práva utečencov zo Sýrie a ďalších vojnových krajín, ktorí už dlhšiu dobu márne čakajú v Callais na možnosť pricestovať do Veľkej Británie.

Titulná foto: Garry Knight, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply