Čudný humor, alebo zjavná xenofóbia? Reakcie na známeho speváka sa rôznia.

„Arab mi šahá na babu, já mu snad oči vydlabu… Zabiju toho barabu… Alibabu ze Sýrie,“ zaspieval svojim fanúšikom populárny český spevák Jaromír Nohavica. Text jeho piesne, pochopiteľne, nezostal bez povšimnutia. Dianiu okolo piesne sa venuje Denník N.

Jaromír Nohavica už niekoľko desaťročí patrí medzi najpopulárnejších folkových spevákov na oboch brehoch Moravy. O jeho ostatnom vystúpení sa však píše omnoho viac, než o tých predchádzajúcich. A najmä o jeho najnovšej piesni. Tá vyvolala rozporuplné reakcie svojim textom, ktorý sa zdá byť značne xenofóbnym, ale aj svojim načasovaním, ktoré je viac než nevhodné.

Zadajte e-mail:

Denník N uvádza, že „text v českej spoločnosti vyvolal debatu, či sa dá jeho pesnička vôbec považovať za vtipnú, alebo sa len vezie na čoraz agresívnejšej vlne protimuslimských a xenofóbnych nálad, ktorých hudobnou ozvenou už boli skladby skupín Ortel alebo speváčok Olivie Žižkovej a Dominiky Myslivcovej.“

Portál vo svojom článku prináša kritické i podporné hlasy, ktoré sa objavili ako reakcia na predmetnú pieseň. „Naozaj by som si veľmi rád myslel, že kritizoval xenofóbiu v Českej republike, ale jeho slová mi vôbec nie sú jasné,“ povedal Andrew Stroehleine, ktorý je sám fanúšikom Nohavicu a zároveň v medzinárodnej ľudskoprávnej organizácii Human Right Watch vedie mediálnu sekciu pre Európu.

Uvedená pieseň nie je jedinou s kontroverzným textom, ktoré Nohavica napísal. Speváka už v minulosti kritizovali za rasistický podtext piesní Dežo (2012) či Afričančata (1994). V najnovšom prípade sa k tomu pridáva aj veľmi nevhodné načasovanie v období rastúcej islamofóbie.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply