Po útokoch na Západe reaguje celý svet. A čo po tých v Istanbule?

0

Internetom sa šíri kampaň #PrayForTurkey. Odozva je však oveľa menšia, než keď trpia západné mestá. Vidieť to najmä na mizivom zapájaní sa svetových osobností.

Paríž, Brusel či Orlando sú mestá, ktoré sa stali terčom brutálnych útokov teroristov. Zároveň sú to ale tiež mestá, ktorým medzinárodné spoločenstvo a verejnosť naprieč svetom vyjadrovali úprimnú sústrasť a solidaritu.

Na sociálnych sieťach mnohí vyzývali k modlitbám za obyvateľov týchto miest, obete i pozostalých. Nejeden užívateľ si zmenil profilovú fotografiu v duchu vyjadrenia podpory – som Charlie Hebdo, som Paríž a som Brusel.

Tí istí ľudia však neraz prejavujú nezáujem, ak sa rovnako krvavé útoky odohrajú v mestách, ktoré nespadajú do tzv. západnej hemisféry. Málokto vyjadruje solidaritu s Bagdadom, Kuvajtom, Lahore alebo Bejrútom.

Naposledy sme to videli pri teroristickom útoku, ktorý postihol istanbulské letisko a ktorý sa počtom obetí (41 mŕtvych a viac než 200 zranených) radí medzi najväčšie za posledné roky.

I tentokrát sa krátko po útoku sa objavila kampaň #PrayForTurkey (Modlitba za Turecko), pridalo sa k nej však podstatne menej užívateľov, než po útokoch teroristov v západných metropolách. Tento paradox si všíma i britská stanica BBC.

Turecko postihol teroristický útok minulý rok v októbri a tento rok vo februári, dvakrát v marci 2016 a tento posledný v júni. Pozornosť médií, osobností či bežných užívateľov sociálnych sietí je však  minimálna. „Islamské krajiny sú postihnuté najhorším terorizmom, pre pozornosť sveta nie sme zaujímaví,“ konštatuje na svojom účte Ifra Nadeen z Veľkej Británie.

Práve Turecko pritom vo svojich propagandistických videách hnutie Dá’iš najčastejšie označuje za potenciálny cieľ útokov. No len málokto sa po posledných útokoch zachoval tak, ako indická herečka Soha Ali Khan, ktorá na svoj účet pridala slová „terorizmus nemá žiadne náboženstvo, žiadnu národnosť a žiadnu farbu. #PrayForTurkey.“

Ojedinelou reakciou na teroristický útok v Istanbule boli statusy Dr. Craiga Considina, sociológa z Rice Univerzity v Houstone, ktorý krátko po útoku napísal: „Špičkovými vedcami je široko akceptované, že samovražda nie je nikdy v Koráne povolená. To čo sa dnes udialo v Istanbule je neislamské.“

A o pár hodín dodal, že „ISIS hovorí, že samovražedný útok je povolený v isláme. Islamofóbovia hovoria, že samovražedný útok je povolený v isláme. Rovnaké slová. Spojenci.“

„Každá jedna krajina postihnutá terorizmom si zasluhuje rovnakú pozornosť médií,“ napísala v podobnom duchu na Twitter Lauren a pripojila veľmi trefnú karikatúru.

Minimum osobností

Pamiatku obetí si uctil cyklistický šampión a najväčší konkurent Petra Sagana v boji o zelený dres na Tour de France Mark Cavendish. „Hrozné správy o útokoch v Istanbule. Moje myšlienky sú so všetkými rodinami obetí. #PrayForTurkey,“ uviedol na svojom účte. Taliansky brankár v službách FC Sunderland Vito Mannone napísal: „#PrayForTurkey zatavte to šialenstvo.“

Hashtag #PrayForTurkey bol zdieľaný už viac ako 300-tisíckrát, z tých, ktorí sa do zdieľania zapojili, však bolo verejne známych osobností len minimum. Neporovnateľne menej bolo aj prejavov solidarity s obeťami v rámci tradičného menenia si profilových fotografií na Facebooku.

V tejto chvíli nezostáva nič, než dúfať, že v budúcnosti nastane chvíľa, kedy si budeme vážiť životy ktorýchkoľvek ľudí rovnako, bez ohľadu na to, z ktorých krajín pochádzajú, aké náboženstvo vyznávajú či nakoľko sú nám etnicky a rasovo blízki.

zdroj: Refaatesque- Gaza

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply