Prezident Kiska: Buďme odvážni a nebojme sa pomáhať ľuďom v núdzi

1

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska hovoril o pomoci imigrantom. Za svoj postoj si vyslúžil spŕšku vulgarizmov na internete.

Aktuálny prílev migrantov, ktorí sem prichádzajú v strachu o vlastný život, alebo s túžbou po lepšom živote, je dnes najväčšou výzvou pre európske štáty a ich inštitúcie. Zároveň je utečenecká kríza veľkou skúškou charakteru a svedomia jednotlivcov a európskych krajín.

Masa, v ktorej nechceme vidieť individuálne osudy, tragédie a očakávania, Európanov desí. Na tejto vlne obáv, ktorú vyvolávajú najmä rôzne „alternatívne“ médiá, sa v túžbe zabezpečiť si väčšiu popularitu a tak i podiel na moci vezú skoro všetky politické strany. Jedným z najnovších dôsledkov tejto hystérie je i výsledok referenda v Gabčíkove o dočasnom umiestnení utečencov z Rakúska, ktoré sa konalo pred týždňom.

Výnimkou v mori strach šíriacich vyjadrení je štvrtkový príhovor prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, ktorý zverejnil na svojom facebookovom profile.

REFERENDUM V GABČÍKOVENedávno sa v obci Gabčíkovo konalo miestne referendum o dočasnom umiestnení utečencov v zariadení na území obce. Myslím, že výsledok referenda, ktorý by bol podobný kdekoľvek na Slovensku, je dôsledkom viacerých chýb, ktoré sa stali. Aj v našej domácej debate na Slovensku. Myslím, že je najvyšší čas, aby sme sa všetci ľudia zodpovední za riadenie štátu – aj tí, ktorí sa o riadenie štátu budú uchádzať onedlho vo voľbách – jasne postavili a povedali slovenskej verejnosti: Budeme štátom, ktorý postaví na svojej hranici múr, a budeme teoretizovať o tom, čo by mali urobiť iní? A dá sa to vôbec? Kde na to nájdeme partnerov?Celé moje vyjadrenie si pozrite na videu.

Posted by Andrej Kiska on Thursday, August 6, 2015

Občanov chápe

Prezident vo svojom vystúpení s pochopením prijal výsledky referenda. Podľa jeho slov by rovnako odmietavé stanovisko vyjadrili občania vo väčšine miest a obcí Slovenskej republiky, keďže „také sú prevládajúce nálady. Obavy a strach. Presvedčenie, že nás sa to netýka, že i bez toho máme viac vlastných problémov.“ Taká je situácia na Slovensku. Taký je výsledok dlhodobo nezvládnutej diskusie o migrantoch a (ne)otvorenosti slovenskej spoločnosti.

Prezident Kiska si uvedomuje, že riešenie situácie s utečencami prichádzajúcimi na Slovensko, či tými, ktorých prijímame ako symbolickú pomoc našim susedom a priateľom, je v kompetencii a zodpovednosti vlády Slovenskej republiky. Svoje vyjadrenie formuloval vecne, netaktizoval a nebol vypočítavý, ale upozornil na naše vlastné záväzky, ktoré máme voči susedom, priateľom či medzinárodnému spoločenstvu.

Prečítajte si tiež: Stanovisko Islamskej nadácie na Slovensku k výberu migrantov podľa náboženstva

„Slovensko by nemalo byť na chvoste štátov Európskej únie v počte utečencov, ktorých sme ochotní prijať,“ konštatoval vo svojom vyhlásení. Zároveň sa ako jediný zo slovenských politikov po týždňoch emotívnych debát podujal racionálne vysvetliť to, k čomu sa Slovenská republika zaviazala v prípade skupiny utečencov, ktorí by mali byť umiestnení v Gabčíkove.

Dnes sú slová o tom, že „medzi tisíckami osôb z iných kultúr a iných etník, ktorí prišli na Slovensko v priebehu posledných dvadsiatich piatich rokov a dnes tu žijú a pracujú nie je ani vyššia kriminalita ani iné ohrozenie,“ veľmi výnimočným prejavom zdravého rozumu a úprimnej snahy hľadať riešenia aktuálnych problémov a výziev.

Nový strop vulgarizmov

Hoci sa pod prezidentovým príspevkom našlo viacero podporných komentárov, drvivá väčšina bola kritická, mnohí prehlasovali, že sa za prezidenta hanbia a niektorí, že by mal odstúpiť. Viacerí však nešetrili ani vulgarizmami.

Prezident Kiska: Buďme odvážni a nebojme sa pomáhať ľuďom v núdzi

Agresívne komentáre na internete nie sú ničím novým. Na tie protimuslimské upozorňujeme už dlhší čas a dobre známe sú i iným menšinám a viacerým známym osobnostiam. Takto vulgárne prejavy na adresu hlavy štátu sú však snáď novým stropom, kam až sú mnohí v diskusii o imigrantoch ochotní zájsť.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

  1. Prezident a každý polititik má len vykonávať vôľu národa.Nič iné.Sú len plateními zamestnancami obyvateľov tohoto štátu.Tak nech si nechá svoje rozumy a robí to,čo chce väčšina .To sa nazýva demokracia.

Leave A Reply