Bitkári a chuligáni budú v Bratislave protestovať proti „islamizácii“

1

Na druhú polovicu júna je v Bratislave naplánovaný protest, ktorého cieľom je podľa jeho facebookovej stránky odpor proti „islamizácii Európy“ a tzv. „prílevu afrických imigrantov“.

Výzva k protestu v sebe kombinuje hneď tri emócie, ktoré dnes v rôznej miere rezonujú v spoločnosti: rasizmus, pretože sa v nej hovorí otvorene o príleve „afrických imigrantov“, ktorí „ohrozuje Európu“, islamofóbiu, čiže strach a odpor voči vyznávačom islámu ako takým, keďže už v názve protestu stojí „stop islamizácii Európy“ a odpor voči Európskej únii, pričom popis iniciatívy nešetrí výrazmi ako „hlupáci z Bruselu“.

Prečítajte si tiež: Slovenskí muslimovia sa boja. Dopady útokov v Paríži sa prejavili aj u nás

Akcia zároveň demagogicky spája dve samostatné otázky – prítomnosť muslimov a islámu v Európe a imigráciu. Nie všetci imigranti sú však muslimovia a európski muslimovia nie sú iba imigranti. Spojenie týchto dvoch tém možno pomôže iniciatíve získať širšiu podporu, avšak nezodpovedá realite.

Rasistické pozadie

Nie je celkom jasné, kto presne stojí za zoskupením „Alternatívna cesta“, ktoré je organizátorom protestu a ktoré vytvorilo jeho stránku. Známi sú však tí, ktorí protestné zhromaždenie podporujú.

Nechýba medzi nimi extrémne pravicová strana Mariana Kotlebu Ľudová strana – Naše Slovensko či rovnako ideologicky zamerané Slovenské hnutie obrody. Svoju účasť deklarujú aj futbaloví ultras chuligáni z Bratislavy, Trnavy a Žiliny známi svojimi nacionalistickými a xenofóbnymi postojmi, pravidelnými pouličnými bitkami a viacerými fyzickými útokmi.

Vzhľadom na to, že účasť oznámili členovia jedných z najradikálnejších slovenských zoskupení možno len dúfať, že bežní občania budú mať skôr tendenciu sa od nich dištancovať, nie len pre ich radikálne postoje, ale i preto, aby sa nezaplietli do prípadných bitiek, ktoré možno budú chcieť títo radikáli vyvolať.

Veľké poľutovanie je potrebné vyjadriť nad alibistickou reakciou mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, kde sa bude zhromaždenie konať. V jeho vyjadrení, ktoré zverejnil portál Aktuality.sk, stojí len strohé konštatovanie, že účelom zhromaždenia je „upozorniť slovenskú verejnosť na zle nastavenú imigračnú politiku EÚ.“ Ide o hrubé zľahčovanie tejto akcie, ktorá má veľmi jasné rasistické a xenofóbne pozadie.

Účasť je otázna

Hoci na Facebooku sa k protestu prihlásilo pomerne veľa ľudí, skúsenosti z minulosti ukazujú, že reálny počet účastníkov býva podstatne menší. Začiatkom minulého roka bola taktiež na Facebooku organizovaná protestná akcia proti údajnej výstavbe mešity na Kamennom námestí v Bratislave, ktorá sa neskôr ukázala ako výmysel. Ohlásená účasť bola vtedy v rádoch stoviek protestujúcich, avšak nakoniec neprišiel vôbec nikto.

Prečítajte si tiež: Správa o mešite v Bratislave privádza internetovú verejnosť do varu

Od počtu zúčastnených závisí i pravdepodobnosť ďalších podobných zhromaždení. Pokiaľ bude akcia fiaskom, šanca, že sa zopakuje v inom meste, bude oveľa menšia. Oznámené navyše bolo už i „antizhromaždenie“, ktoré má v rovnaký deň vyjadriť odpor voči rasizmu, xenofóbii a neznášanlivosti.

20. júna budú Bratislavou pochodovať neonacisti a neoľudáci, ktorým sa svojou demagógiou podarilo zmobilizovať aj značnú…

Posted by Bratislava bez náckov on Sunday, June 7, 2015

Skutočnosť, že vôbec k zorganizovaniu akcie proti imigrácii a tzv. islamizácii došlo, však nemožno podceňovať. Nejde v žiadnom prípade o krátkodobý trend, ale o výsledok nálad, ktoré boli v niektorých skupinách spoločnosti prítomné už dlho.

Doposiaľ sa radikálne postoje voči cudzincom a islámu prejavovali najmä na internete vo forme rôznych nenávistných komentárov a statusov, avšak z času na čas – naposledy po útoku na parížsky magazín – dochádza i k verbálnym a fyzickým útokom.

Nezodpovedný postoj elít

Podobné emócie zo spoločnosti zrejme úplne nevymiznú nikdy, avšak je nezodpovedné, pokiaľ ich nie len, že nepotláčajú, ale neraz i podporujú elity štátu, čoho sme žiaľ najmä v posledných týždňoch svedkami.

Viacero politických predstaviteľov, ako koaličných, tak i opozičných, sa v posledných dňoch vyjadrilo na adresu imigrácie do Európy zjednodušujúco a demagogicky, imigranti boli vykresľovaní ako teroristi a bezpečnostná hrozba. Namiesto snahy o konštruktívnu celospoločenskú diskusiu sa tým však iba leje olej do ohňa budúcich nepokojov a protestov v spoločnosti.

Takýto prístup síce môže krátkodobo zvýšiť politické preferencie, no z dlhodobého hľadiska je pre celú spoločnosť škodlivý, ba až devastujúci.

Časti textu sa objavili v článku portálu Aktuality.sk. Titulná foto: Bob Jagendorf/Flickr/CC BY-NC 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

  1. Pingback: Üdvözlünk, menekültek! – Szlovák antifasiszták válasza a menekültellenes felvonulása | Világtérkép

Leave A Reply