„Dcéra je dar, nie problém“, píšu pakistanskí duchovní v novej fatwe

0

Najvyšší pakistanskí duchovní sa spojili, aby spoločne odsúdili „vraždy zo cti“. Vydali jednotný náboženský výnos a plánujú ďalšie aktivity v boji proti tomuto hanebnému zvyku.

Pakistanská rada duchovných vydala v piatok 30. mája náboženský výnos označujúci „vraždy zo cti“ za „nanajvýš odsúdeniahodné“ a „neislamské“.

Muslimskí učenci vydaním fatwy, islamského náboženského výnosu, dávajú vinníkom opäť jasnú správu, že podobné trestuhodné činy nemajú v isláme miesto.

Vo väčšinovo muslimskom Pakistane sa k tomuto starodávnemu zvyku niektoré rodiny uchyľujú i napriek tomu, že je ho islám prísne zakazuje.

Dôkaz ignorantstva voči vlastnej viere

„Dcéra je dar od Boha. Pocit, že vás vaša dcéra zneucťuje, je v isláme zakázaný,“ stojí vo výnose.

„Zabiť a ponižovať vlastné dcéry je dôkazom ignorantstva,“ uvádza sa ďalej.

Generálny tajomník rady, Zahid Mehmood Qasim, v nedeľu pre stanicu Al Džazíra povedal, že výnos by mal „slúžiť ako varovanie pre tých, čo zabíjajú svojich príbuzných v mene ochrany ‚cti‘.“

Povedal tiež, že Farzana Parveen, ktorá bola jednou z posledných obetí „vraždy zo cti“, lebo si vzala muža, ktorého milovala namiesto toho, ktorého pre ňu vybrala rodina, si smrť nijako nezaslúžila.

„Taký čin v ničom nezodpovedá učeniu proroka Muhammada, Koránu a sunny (islamskej tradície),“ povedal.

O ďalšom postupe sa budú radiť 5. júna

Rada duchovných navyše pripravuje na 5. júna stretnutie, ktorého sa majú zúčastniť lídri všetkých náboženských skupín, aby spolu diskutovali o tomto probléme.

Qasim dodal, že stretnutie 5. júna v Islamabáde má za cieľ diskutovať o tom, ako bojovať proti „vraždám zo cti“, ako i o ďalších dôležitých spoločenských otázkach.

Výnos a s ním spojené osvetové aktivity muslimských učencov a duchovných sú reakciou na smrť 25-ročnej tehotnej Farzany Parveen, ktorú zabili jej vlastní príbuzní za to, že si vzala muža bez súhlasu rodiny.

Podľa Rady pre ľudské práva v Pakistane zomrelo kvôli „vraždám zo cti“ v Pakistane len minulý rok 900 žien. Skutočné číslo môže byť pritom ešte vyššie, pretože niektoré prípady nikto nenahlási.

Piatková kázeň: Dcéra je dar, nie problém

Rada duchovných vyzvala imámov v celej krajine, aby najbližšia piatková kázeň v každej pakistanskej mešite bola na tému: „Dcéra je dar, nie problém“.

Titulná foto: Pixabay

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply