Nová protimuslimská skupina v Británii napáda mešity a natáča sa pri tom

0

Veľká Británia má nové protimuslimské zoskupenie s názvom Británia najskôr (Britain First). Dr. Muhammad Abdul Bari sa mu venuje v komentári pre Al Džazíru.

„Pokým starí bojovníci krajnej pravice, ako je Britská národná strana (BNP) a Anglická obranná liga (EDL), zdanlivo v poslednom období strácajú paru, relatívne nová skupina (Británia najskôr) napína svaly a cerí zuby na britskú muslimskú menšinu.“ píše Bari.

„Je to malá skupina, no je násilná a väčšia, než by sa mohlo zdať, pretože veľa z jej aktivít sa odohráva na sociálnych sieťach“, dodáva. Najnovšie napádajú mešity po celej krajine. Svoje výpravy si natáčajú a dávajú na internet, kde sa ďalej šíria.

Chcú brániť kresťanskú morálku, no konajú proti nej

Skupinu Británia najskôr založilo v roku 2011 niekoľko aktivistov napojených na BNP, aby spolu chránili „britskú a kresťanskú morálku“, hoci ich aktivity, ako je znesväcovanie modlitební, nemajú s kresťanskou morálkou spoločné nič.

Vinia celú muslimskú komunitu z vraždy vojaka Lee Rigbyho minulý rok, no sama Rigbyho matka ich obvinila z obohacovania sa na ľudskom nešťastí.

Ak je ich skutočným cieľom vyprovokovať muslimov, tak ani to sa im nedarí. Drvivá väčšina mladých muslimov sa podľa Bariho vyprovokovať nenechá.

„Britská muslimská mládež sa počas anglických nepokojov v roku 2011, kedy Londýn zaplavilo rabovanie a chaos, zachovala bezchybne,“ pripomína Bari odkazujúc na skupiny muslimov, ktoré počas nepokojov bránili budovy Londýna pred výtržníkmi.

Aj v Českej republike a na Slovensku sa objavujú krajne pravicové skupiny inšpirované tými vo Veľkej Británii. Už dnes existujú facebookové skupiny Czech Defence League a Slovak Defence League. Či nájdu vzor aj v novom hnutí, ukáže až čas.

Titulná foto: Alan Denney, FlickrCC BY-NC-SA 2.0

Dr. Muhammad Abdul Bari je rodičovský poradca, zakladajúci člen Organizácie komunít východného Londýna (TELCO), predseda združenia mešít východného Londýna a bývalý generálny sekretár Moslimskej rady Británie v rokoch 2006 až 2010.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply