Bývalý pakistánsky vojenský letecký dôstojník Mohammad Rafiq zabránil útoku ťažko ozbrojeného strelca v nórskej mešite.

K pokusu o útok na islamské centrum al-Noor došlo deň pred oslavami muslimského sviatku ídu l-adha, jedného z najvýznamnejších sviatkov islamského kalendára označujúceho vyvrcholenie púte do Mekky.

Strelec sa pokúsil o vykonanie masovej vraždy streľbou v mešite al-Noor v Baerum v blízkosti nórskeho hlavného mesta Oslo. Jeho motiváciou bola nenávisťou voči muslimom.

https://www.facebook.com/NowThisNews/videos/641424203009673/

Nórske úrady v nedeľu oznámili, že podozrivý „vyjadroval nepriateľské postoje proti prisťahovalcom“ a zaoberajú sa skúmaním pravosti jeho online príspevkov s odkazmi na strelcov v Christchurch a El Pase, v ktorých na svoj plánovaný útok mohol upozorňovať.

Po tom, čo strelec vstúpil do mešity al-Noor, zaregistroval ho Mohammad Rafiq, okamžite ho zhodil na zem a s pomocou ďalších dvoch mužov ho odzbrojil. Rafiqova rýchla reakcia pomohla k odvráteniu útoku, ktorý mohol skončiť podobne bolestivo ako útok v Christchurch na Novom Zélande, ktorý si vyžiadal 51 obetí.

Policajný prezident: Rýchla reakcia zastavila agresora

Policajný prezident Rune Skjold vyhlásil, že „niet pochýb o tom, že rýchla a odhodlaná reakcia osôb v mešite zastavila agresora. Tieto osoby prejavili veľkú odvahu.“ Jeho vyjadrenie cituje The Washington Post.

https://www.islamonline.sk/2019/03/tvare-a-mena-obeti-teroristickeho-utoku-na-mesity-v-christchurch/

„Odrazu som začul streľbu zvonku,“ povedal Rafiq tlačovej agentúre Reuters. „Začal strieľať na dvoch mužov v mešite,“ uviedol. Práve to bol pre Rafiq-a impulz k tomu, aby sa pokúsil strelca zastaviť. Zhodil ho na zem a spacifikoval skôr, ako mu stihli ostatní muži v mešite prísť na pomoc. „Strčil mi prst do oka, až sem, strčil mi celý prst do môjho oka,“ dodal Rafiq.

Advokát Rafiqa, Abdul-Satar Ali povedal v telefonickom rozhovore s redaktorom The Washington Post, že jeho klient utrpel poranenia hlavy, ruky a oka pri pacifikácii podozrivého.

Obvinený z vraždy a terorizmu

Podozrivý mal pri sebe viac strelných zbraní, nepriestrelnú vestu a prilbu. Úrady momentálne vyšetrujú koľkokrát strelec vystrelil a aké typy zbraní pritom použil. Pri objasňovaní tohto zločinu objavili vyšetrovatelia telo strelcovej nevlastnej 17-ročnej sestry. 22-ročný muž bol obvinený z vraždy a terorizmu.

Nórska premiérka odsúdila sobotný incident ako „priamy útok na nórskych muslimov“ a „útok na náboženskú slobodu“. Úrady považujú tento skutok za možný teroristický čin.

Nórsko bolo už v minulosti krajinou v ktorej sa udiala masová streľba Andersa Breivika, ktorý pred 8 rokmi zavraždil na letnom tábore mládeže 77 ľudí.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply