Imám ukryl 262 kresťanov doma a v mešite. Útočníkom hlásiacim sa prevažne k islámu povedal, nech radšej zabijú jeho

0

 

Americká vláda udelila Medzinárodnú cenu pre náboženskú slobodu 83-ročnému muslimskému duchovnému z Nigérie.

Imám Abubakar Abdullahi poskytol úkryt kresťanom utekajúcim pred pastiermi etnickej skupiny Fulani, prevažne muslimami. Tí na konci júna 2018 koordinovane zaútočili na farmárov etnika Beromovcov v 10 dedinách v oblasti Barkin Ladi v strednej Nigérii vyznávajúcich prevažne kresťanstvo.

„Nezištne riskoval svoj život, aby zachránil členov inej náboženskej komunity, ktorí by boli bez jeho zásahu pravdepodobne zabití,“ stojí v stanovisku americkej vlády k udeleniu ocenenia. 

„Keď imám Abdullahi dokončili poludňajšiu modlitbu, on a jeho zhromaždenie počuli výstrely a vyšli von, kde uvideli utekajúcich členov kresťanskej komunity. Imám inštinktívne uviedol 262 kresťanov do mešity a svojho domu vedľa mešity,“ opisuje stanovisko priebeh udalosti. 

Chatting with a Hero – Imam Abdulahi

Watch the U.S. Embassy’s interview with Imam Abdullahi Abubakar, the heroic imam who helped save over 300 people’s lives in Plateau state in late June this year.

Uverejnil používateľ U.S. Embassy Nigeria Nedeľa 19. augusta 2018

Postavil sa pred ozbrojencov

Potom vyšiel von, aby čelil ozbrojencom a odmietol im dovoliť vstúpiť. Prosil ich, aby zachránili kresťanov vo vnútri a podľa stanoviska im dokonca navrhol, aby namiesto nich zabili jeho. 

Útočníci v ten deň zabili v dedine Nghar 84 ľudí, no nebyť pohotovej reakcie imáma Abdullahiho, mohli zahynúť ďalšie stovky. 

Abubakar Abdullahi sa narodil v roku 1936 v štáte Bauchi. 60 rokov žil v Nghare a viedol miestnu muslimskú komunitu združujúcu sa v mešite postavenej na pôde kresťanskej komunity. 

„Odvaha imáma Abdullahiho tvárou v tvár hroziacemu nebezpečenstvu a jeho minulosť charakteristická presahovaním náboženských rozdielov sú dôkazom jeho celoživotného úsilia podporovať porozumenie medzi náboženstvami a mier,“ uvádza sa v stanovisku.

Medzinárodnú cenu pre náboženskú slobodu za rok 2019 dostali okrem neho ďalší štyria duchovní zo Sudánu, Iraku, Brazílie a Cypru.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply