Experti z Litvy, Slovinska, Alžírska a Slovenska hovorili o tom, aké to je pre muslima aktívne sa zapájať do spoločenského diania v Európe.

Islám, aktivizmus a úloha muslimských komunít v súčasnej Európe bola téma diskusie, ktorá sa vo štvrtok 26. októbra podvečer konala v bratislavskom Starom meste.

Diskusie organizovanej slovenskou Ligou za ľudské práva sa zúčastnil profesor Islamských štúdií na Univerzite Vytautas Magnus v Litve Egdūnas Račius a riaditeľka Humanitárnej charitatívnej spoločnosti UP Jesenice, Slovinsko a európska žena roka 2012.

Predseda INS vystúpil v debate o muslimskom aktivizme (+video)
Profesor Islamských štúdií na Univerzite Vytautas Magnus v Litve Egdūnas Račius

Do debaty sa zapojil tiež koordinátor kampaní a mládeže pre Amnesty International v Alžírsku Lahcen Mehennaoui a predseda Islamskej nadácie na Slovensku (INS) Mohamad Safwan Hasna.

Profesor Račius sa v úvode diskusie pokúsil definovať, o kom vôbec je reč, keď sa hovorí o muslimskom aktivize a vôbec o muslimských komunitách.

Predseda INS vystúpil v debate o muslimskom aktivizme (+video)
Riaditeľka Humanitárnej charitatívnej spoločnosti UP Jesenice, Slovinsko a európska žena roka 2012

Niekto, kto sa napríklad narodil muslimským rodičom, sa nemusí sám považovať za muslima, hoci v štatistikách o počtoch muslimov sa to neraz predpokladá. A naopak oddaným veriacim môže byť i niekto, kto etnickú spojitosť so žiadnou väčšinovo muslimskou krajinou nemá.

Záznam z celej debaty si môžete pozrieť tu:

https://www.facebook.com/LigaHRL/videos/966411896843882/

Muslimský aktivizmus nie je vítaný

Faila Bičić pri téme aktivizmu zdôrazňovala najmä vnímanie muslimského aktivizmu väčšinovou spoločnosťou v Európe. Vychádzala z vlastných skúseností v Slovnisku, kde, podobne ako v iných európskych krajinách, ľudia najradšej vidia muslimov ako predavačov, kuchárov či zmrzlinárov. Keď však začnú byť spoločensky či dokonca politicky aktívny, nestretáva sa to práve s pochopením.

Predseda INS vystúpil v debate o muslimskom aktivizme (+video)
Predseda Islamskej nadácie na Slovensku (INS) Mohamad Safwan Hasna

Podobnú skúsenosť spomenul i Lahcen Mehennaoui a dodal, ako v Európe každý očakáva, že je muslim len preto, lebo sa narodil v Alžírsku.

Predseda INS Mohamad Hasna hovoril najmä o tom, ako protimuslimské výroky na Slovensku bránia tomu, aby sa atmosféra porozumenia u nás vôbec začala budovať. Muslimovia by si pritom namiesto osočovania zaslúžili skôr pochvalu za to, ako sa na Slovensku integrovali, ako sa naučili jazyk a pomáhajú, napríklad ako lekári, v okresných mestách po celej krajine.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply