Zomrela Ruth Pfauová, pakistanská Matka Tereza

0

Kresťania a muslimovia ukladali jej rakvu do hrobu spoločne.

Koncom augusta sa v Karáčí konal štátny pohreb Ruth Pfauovej, nemeckej mníšky a lekárky, ktorá sa od 50-tych rokov 20. storočia podieľala na likvidácií lepry v Pakistane.

Kvôli odhodlaniu a obetovaniu ju mnohí nazývali „pakistanská Matka Tereza.“ Úctu jej prišli vyjadriť stovky smútiacich a zábery z pohrebu, ktorý sa konal v katedrále sv. Patrika v Karáčí, prenášala pakistanská štátna televízia.

Štát, ktorý si uctil mníšku

Pohrebu sa zúčastnili pakistanskí politici a političky, príslušníci armády a mnohí známi aj neznámi priaznivci sestry Ruth. Martha Fernandoová, ktorá s ňou pracovala v jej Maria Adelaida Centre pre malomocných, sa vyjadrila, že jej smrť je veľkou stratou pre celé ľudstvo.

„Neexistuje nik ako ona a dlho sa nenájde nikto, kto by ju nahradil. Modlíme sa k Bohu, aby na tento svet znovu poslal takých ľudí, ako bola ona, aby naďalej slúžili ľuďom,“ dodala.

Za svoju prácu získala sestra Ruth najväčšie civilné ocenenie Pakistanu, cenu Nishan-e Quaid-i Azam. Spomienky na ňu, odkaz a žiaľ nad jej smrťou vyjadrili na sociálnych sieťach viaceré osobnosti Pakistanu.

Navždy v srdci Pakistancov

Starosta mesta Karáčí Wasim Akhtar napísal: „Jej nezištná a jedinečná služba ľudstvu navždy zostane v našich srdciach ako žiariaca hviezda.“

Spevák a skladateľ Fakhr-e-Alam uviedol: „Keď sa spätne pozrieme na život Ruth Pfauovej, keď sledujeme zábery z jej pohrebu, všetko to hovorí o jej odkaze… Dedičstve, ktoré definuje ľudskosť.“

Minister zahraničných vecí Pakistanu Kawadža M. Asif napísal: „Doktorka Ruth Pfauová dnes odišla… bez nej budeme chudobnejší… Národ navždy ostane jej dlžníkom.“

Kresťania a muslimovia ukladali jej rakvu do hrobu spoločne. Všetci sa zhodli, že sestra Ruth nie je iba hrdinkou Pakistanu, ale pozitívnym odkazom pre ľudstvo. Jej pohreb ukázal, že kresťania a muslimovia majú k sebe omnoho bližšie, že nenávisť je iba produktom strachu a nepoznania.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply