Niektoré československé modelky na fotografiách z 20. storočia pripomínajú moderné Turkyne. Nájsť možno aj šaty na spôsob burkín.

Slovenská národná galéria (SNG) od apríla do konca augusta 2017 ponúka zriedkavú, no zaujímavú výstavu mapujúcu slovenskú módu v období rokov 1945 až 1989.

Nostalgické spomienky na bežné, slávnostné alebo pracovné odevy upútajú najmä tých skôr narodených, ktorí si zaspomínajú na mladosť či detstvo, no má čo dať i tým, ktorí vyrastali až po roku 1989.

V kontexte súčasnej hystérie spojenej s muslimskými šatkami, či celotelovými plavkami (tzv. burkini), do ktorých sa odievajú niektoré muslimské ženy, výstava v národnej galérii ukazuje, že šatka patrila nie len k tradičnej slovenskej móde, ale mala a má miesto aj v jej moderných variantoch.

Šatka ako súčasť pracovného odevu

Hneď na začiatku výstavy zaujmú tri fotografie zobrazujúce mladé ženy v šatkách. Nejde pritom o nejaké starodávne zábery.

Prvá z fotiek ukazuje mladú roľníčku z roku 1955 a teda módu mladých a druhá model vetrovky a šatky z roku 1951, ktoré boli rovnako návrhom módy pre mladé ženy. Na tretej je šatka k zjazdu komunistickej strany.

Šatky nenosili iba naše prababky
Šatky slovenských žien z 50. rokov 20. storočia

Najzaujímavejšia je tretia fotografia, ktorá ponúka návrhy šatiek zo začiatku 50-tych rokov minulého storočia, ktoré boli navrhnuté pri príležitosti zjazdu KSČ a druhého svetového kongresu študentstva.

Avšak šatka nebola súčasťou trendového odievania len v päťdesiatych rokoch, ale opätovne sa vracala do módy aj v šesťdesiatych, sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Šatka ako módny hit

O popularite dámskych prikrývok vlasov svedčí séria záberov snáď najznámejšieho slovenského fotografa 20. storočia Karla Kálaya. Výstava ich ponúka niekoľko a modelky na viacerých prezentujú módne hity, ktorým dominuje práve šatka vo vlasoch.

Na prvej z nich je mladá žena zo 70-tych rokov sediaca na vtedy trendovej sovietskej Volge. Okrem auta zaujme aj jej farebná šatka a netreba veľa predstavivosti na to, aby si človek všimol podobnosť s moderným odevom dnešných mladých Turkýň.

Z fotografií Karola Kálaya vidíme, že šatka bola hitom ešte aj v rokoch 80-tych, čo dokazuje napríklad fotografia z Medzinárodného módneho kongresu v Moskve.

Šatky nenosili iba naše prababky
Medzinárodný módy kongres v Moskve v 80. rokoch

Rôzne varianty šatiek a fakt, že boli módnym hitom ukazujú aj obaly v tom čase vychyteného mesačníka Móda z roku 1976 a z roku 1986.

Šatky nenosili iba naše prababky
Titulné stránky československého módneho magazínu Móda z rokov 1976 a 1986

Šatka pripomínajúca burkini

Burkini sú najdiskutovanejším ženským odevom tohto leta. V kontexte hystérie, ktorú táto dámska móda dnes u nás vyvoláva, je zaujímavou informácia, že pred päťdesiatimi rokmi sa na Slovensku objavili módne trendy, ktoré ich v mnohom pripomínajú. Časopis Naša móda v roku 1966 propagoval napríklad aj takéto oblečenie:

Šatky nenosili iba naše prababky
Aj takýto „outfit“ u nás letel len pred niekoľkými dekádami

Výstava v SNG potrvá do 20. augusta a je voľne prístupná. Návštevníci výstavy sa aj vďaka nej môžu vidieť, že to čo dnes niektorí považujú za ohrozenie tradícií, bolo ešte pred nedávnom súčasťou našej kultúry.

Československý podnik Tonak v roku 1966 ponúkal aj takéto dizajny klobúkov:

Šatky nenosili iba naše prababky
Klobúky spoločnosti Tonak z roku 1966

Je smutné, že tak rýchlo zabúdame na vlastnú, dokonca i relatívne blízku minulosť. A je to dokonca aj potenciálne nebezpečné. Môže sa totiž poľahky stať, že keď nejaká Slovenka v mene módy opráši šatník z konca socializmu, o niekoľko dní nájde svoju fotografiu na Facebooku doplnenú komentárom typu „už sa to tu zbiera“.

Fotografie z výstavy: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply