Maďarský filozof Gáspár M. Tamáš: Teraz sme jednotní v našich spoločných nenávistiach 

0

„Niekdajšie habsburské krajiny spolupracujú dostatočne dobre. Nikto nemôže poprieť spoločné prvky v našej obzvlášť prudkej antimuslimskej xenofóbii, ktorá je horšia ako kdekoľvek inde. Marián Kotleba by bol dokonalým symbolom novej strednej Európy, v prípade, že si ju želáte. S Kaczyńskym, Orbánom, Strachom, Zemanom, Ficom a Kolindou Grabar-Kitarovićovou,“ konštatuje v rozhovore pre Pravdu maďarský filozof Gáspár M. Tamás.

Okrem zakorenenej fóbie si podľa Tamása nesieme dedičné znaky spoločnej minulosti. „Rakúsko-Uhorsko bolo z tohto pohľadu vždy Ríšou zla, semeniského etnicizmu, rasizmu a dnes – keď doba „reálneho socializmu“ zmizla – sme v tom znova,“ všíma si Tamás. „František Jozef I., cisár a kráľ, by nás dnes považoval za príliš reakcionárskych. A okamžite by rozpoznal naše nudné etnické nenávisti, ktoré (…) považoval za nechutné a hlúpe.“

V rozhovore prof. Tamás hovorí aj o súčasnosti a budúcnosti strednej Európy. O spoločných znakoch, ale aj tom, čo národy a štáty rozdeľuje. O neznalosti vlastnej histórie, ktorá môže túto časť Európy priviesť k záhube.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply