Známy novinár v stredu otvoril výstavu fotografií utečencov. Potrvá do soboty.

V stredu podvečer sa v bratislavskej Malej scéne konala vernisáž výstavy slávneho slovenského fotografa, novinára a cestovateľa Andreja Bána.

Výstava zachytáva zábery z Maďarska, Srbska, Macedónska a Grécka v čase od júna 2015 do apríla 2016, teda v období, kedy cez toho územie prechádzali najväčšie vlny utečencov. Vlny, ktoré vyvolali tak búrlivú diskusiu v Európe i na Slovensku.

Otvorenie výstavy si prišlo pozrieť viacero priateľov a fanúšikov
Otvorenie výstavy si prišlo pozrieť viacero priateľov, spolupracovníkov a obdivovateľov

Tejto diskusii v rôznych častiach Európy dominovali rôzne faktory. U nás to bol najmä strach, neraz umocňovaný politickými aktérmi, ktorí sa po ňom chceli vyšplhať vyššie na pomyslenom politickom rebríčku.

Hoci tento strach väčšinou nebol ničím opodstatnený – na Slovensko nakoniec takmer žiadni utečenci neprišli –, bol skutočný a preto ho nemožno brať na ľahkú váhu.

„Strach ľudí treba brať vážne. Ak sa im budeme vysmievať, na svoju stranu ich nezískame. Treba im pomôcť sa nebáť, aby oni potom mohli pomáhať druhým,“ povedal Andrej Bán v príhovore pri otvorení výstavy. „Výstavu venujem všetkým vnímavým ľuďom,“ dodal na záver.

Výstava je súčasťou festivalu ARTETERAPIA – Ľudia na úteku, ktorý prebieha na Malej scéne tento týždeň od strany do soboty. Jeho cieľom je priblížiť ľuďom strasti, skúsenosti a pocity ľudí, ktorí boli núdení opustiť svoj domov a vydať sa hľadať nový.

Ide víkend, nájdite si čas a pozrite si program festivalu ARTETERAPIA 2016, ktorý sa začína už v stredu 5. októbra.
Tešíme sa na vás!

Posted by Animus Apertus n.o. on 30. september 2016

„Naša spoločnosť to potrebuje, lebo ľudia na ulici nemajú možnosť byť konfrontovaní s tým, čo sa deje,“ povedala producentka festivalu Lívia Filusová. „Myslím si, že keby ľudia, čo sa k utečencom stavajú negatívne, raz zažili niečo podobné, ich názor by sa zmenil,“ dodala.

„Som nadšená, že sa túto atmosféru podarilo preniesť k nám,“ spomenula na vernisáži spoluorganizátorka podujatia Eva Kempná.

„Náš festival ponúkame ako možnosť nahliadnuť do sveta ľudí utekajúcich za hranice, ktorý nám bol sprostredkovaný iba cez médiá,“ povedala pre Gregi.net riaditeľka festivalu, slovenská bábkoherečka, režisérka, aktivistka a tiež poslankyňa v Národnej rade (OĽaNO) Viera Dubačová.

Na ceste

 

„Plne možno pochopiť ľudí, ktorí utekajú z krajín ako je Sýria, Irak, či Afganistan, žiť tam je peklo. Kto to nevidel, nedokáže si to predstaviť. A nejde iba o samotnú vojnu, aj o jej následky. Zároveň je zrejmé, že Európa nemôže všetkých prijať.

Oddelenie utečencov od ekonomických migrantov (tí prví majú nárok na azyl, tí druhí nie) je nevyhnutné. Iba kombinácia humánneho prístupu a rešpektovania zákonov, noriem a ochrany hraníc môže zabezpečiť, aby my Európania sa spätne budeme môcť na seba v zrkadle pozrieť a povedať si: zvládli sme to.“

Andrej Bán

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply