Ak vám niekto bude tvrdiť, že islám do Európy nepatrí, pošlite mu toto.

Detské hlasy spievajúce pieseň Tala’ l-Badru ’alajná (Mesiac v splne vystúpil nad nami) rozozvučali múry parížskeho kostola Saint Julien le Pauvre v posledné dni pôstneho mesiaca ramadán.

Záznam z programu zverejnila pred časom facebooková stránka Nazareth the Magical City (Čarovné mesto Nazaret).

طلع البدر علينا من ثنيات الوداع

بصوت أطفال جوقة الفرح الدمشقية من داخل كنيسة السان جوليان لوبوفر في العاصمة الفرنسية باريس

عيدكم مبارك 🙂

المصدر: صفحة جمعية نحن سورية

Posted by Nazareth the Magical City on 7. júl 2016

Muslimovia v Európe sú neustále konfrontovaní s tvrdením, že islám do Európy nepatrí, že nie je kompatibilný s európskou kultúrou. Vystúpenie detského zboru vo parížskom kostole je preto krásnou ukážkou toho, ako ďaleko je toto tvrdenie od pravdy.

Starodávna stavba

Kostol Saint Julien le Pauvre patrí k najstarším parížskym kostolom. Už v rannom stredoveku na jeho mieste stála kaplnka, ktorá bola na konci 9. storočia zničená Vikingami.

Začiatkom 10. storočia jej ruiny daroval francúzsky kráľ parížskemu biskupovi, ktorý tam neskôr vybudoval súčasný kostol.

Jeho výstavba bola ukončená v roku 1240 a tak patrí k najstarším sakrálnym stavbám v Paríži. Po pohnutých revolučných rokoch bol nakoniec v 80. rokoch 19. storočia darovaný melchitskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorej slúži dodnes.

Slávna pieseň

Spomínaná pieseň má v islamskej náboženskej tradícií dôležité miesto. Spievali ju totiž obyvatelia Medíny, keď sa Prorok Muhammad (mier s ním) pred viac ako 1400 rokmi blížil k ich mestu, aby v ňom našiel nový domov. Je to tak prakticky najstaršia muslimská pieseň (arab. našíd).

„Mesiac v splne vystúpil nad nami z údolia al-Wadá’,“ spieva sa v piesni. „Je našou povinnosťou prejavovať za to našu vďačnosť tak dlho, pokým bude existovať ktokoľvek, kto vzýva Boha,“ pokračuje text ďalej.

Titulná foto: Jim Forest, Flick, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply