Na inú pred deťmi namierili slzný sprej. Ďalšia hovorí, že robia za ISIS ich prácu.

Francúzski policajti napochodovali na pláže a prikazujú ženám, aby sa vyzliekli. O novej vlne incidentov informuje portál Daily Mail, ktorý prináša aj fotografie priamo zo zásahu polície.

Prvý z ponižujúcich incidentov sa odohral v pondelok 22. augusta 2016 na pláži Promenade des Anglais v Nice. Štyria ozbrojení policajti pristúpili k žene v stredných rokoch, ktorá práve odpočívala na pláži, a pod hrozbou použitia násilia ju vyzvali k tomu, aby si vyzliekla svoj odev, ktorým si cudne zahaľovala telo.

Ďalší sa odohral v meste Cannes. Policajti namierili na 34-ročnú ženu slzný sprej a povedali jej, že porušuje nový zákon. Žena pritom ani len nemala burkini, ale bežné oblečenie zakrývajúce celé telo a hidžáb na hlave.

„Moje deti plakali, keď videli to poníženie,“ posťažovala sa Siam z Toullouse, ktorej rodina žije vo Francúzsku už tri generácie. Policajti ju podľa jej slov chceli skrátka ponížiť pred jej deťmi a ďalšími členmi rodiny. Následne aj ona dostala pokutu 38 eur.

Okrem verejnej hanby jej v duchu najnovšieho nariadenia udelili aj príslušnú pokutu. Keď sa jej pýtali, prečo je oblečená „nevhodne“, odpovedala len, že nevie poriadne, o čo ide, pretože celú tému veľmi nesledovala.

Cannes patrí k francúzskym mestám, ktoré sa nedávno rozhodli zakázať burkini, čiže celotelové plavky, pre ich údajnú „spojitosť s terorizmom“. „Nemala som ani v úmysle plávať, len som si chcela trošku ponoriť nohy,“ povedala Siam.

Svedkom incidentu bola aj francúzska novinárka Mathilde Cusin, ktorá poznamenala, že správanie policajtov bolo „dosť agresívne“.

Siam pokutu zaplatila a jej priestupok bol zapísaný v registri trestov. „Dnes nie sú (naše šatky) povolené na pláži. Zajtra na ulici? Zajtra nám zakážu praktizovať naše náboženstvo úplne?“ Pýta sa.

Vľavo: Burkini, ktoré práve Francúzsko zakázalo.
Vpravo: Neoprénová kombinéza, s ktorou Francúzsko žiadny problém nemá.

Posted by IslamOnline.sk on 19. august 2016

Obdobné skúsenosti majú podľa Daily Mail i mnohé iné muslimky na juhu Francúzska, na ktoré deň za dňom striehnu miestni policajti.

Presne toto ISIS chce

„Dvom mladým ženám policajti nariadili vyjsť z vody, a to ani na nebmali oblečené burkini,“ povedala pre Daily Mail Feiza Ben Mohamed, tajomníčka Federácie muslimov v južnom Francúzsku.

Takýto prístup je poľda nej v boji s terorizmom absolútne kontraproduktívny, pretože namiesto pátrania po kriminálnikoch sa zameriavajú na bežných občanov muslimského vierovyznania.

„To je presne to, čo ISIS chce – primátor robí za nich ich prácu. ISIS chce, aby sa mladí ľudia cítili vylúčení, stigmatizovaní a použijú tieto argumenty pri svojom nábore,“ povedala Feiza.

Titulná foto: Charles Roffey, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply