Hlava katolíckej cirkvi sa v minulosti zastala muslimov už viackrát.

„Nie je správne stotožňovať islám s násilím,“ povedal v nedeľu pápež František I. novinárom na otázku, prečo sa vyhýba slovám islám a islamský pri zmienkach o terorizme. Správu u nás priniesol napríklad portál Webnoviny.sk.

„Nie je to správne a nie je to pravdivé,“ dodala hlava katolíckej cirkvi, ktorá bola práve na ceste z Poľska do Ríma. Extrémistické prejavy sa môžu podľa pápeža vyskytovať medzi predstaviteľmi ktoréhokoľvek náboženstva. „Myslím si, že v každom náboženstve vždy existuje malá fundamentalistická skupina.“

„Ak hovorím o islamskom násilí, potom musím hovoriť o katolíckom násilí,“ povedal pápež pripomínajúc, že keď si v Taliansku prečíta noviny, číta o samých násilnostiach a vraždách. „A to sú pokrstení katolíci,“ zdôraznil.

František spomenul, že sa zhováral s viacerými muslimskými duchovnými a vie, že tak ako kresťania, i oni sa snažia o mier. Vyjadril sa tiež k extrémistickému hnutiu Islamský štát, ktoré podľa neho „preukazuje násilne, ale to nie je islám“.

Muslimov sa zastal už skôr

Nedeľné vyhlásenie nie je prvé, v ktorom sa František I. zastával islámu. V novemberi 2014 napríklad povedal, že by bolo chybou za terorizmus viniť islám.

„Proste to tak nemôžete povedať rovnako, ako nemôžete povedať že všetci kresťania sú fundamentalisti. Aj mi máme tých svojich,“ povedal novinárom na spiatočnej ceste z návštevy Turecka, uviedla agentúra Reuters.

Po útoku na magazín Charlie Hebdo v januári 2015 odsúdil nie len útok, ale i hanobenie náboženských symbolov a urážanie presvedčenia iných. „Ak môj dobrý priateľ začne urážať moju matku, mal by čakať, že jednu schytá,“ povedal.

K útoku na magazín došlo potom, ako jeho tvorcovia niekoľkokrát vydali karikatúry zosmiešňujúce proroka Muhammada. „Provokovať sa nemá. Nemôžete urážať vieru druhých. Nemôžete si uťahovať z viery iných,“ zdôraznil vtedy pápež František.

Titulná foto: Catholic Church England and Wales, CC BY-NC-SA 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

2 komentáre

  1. Papez ma pravdu. Treba hovorit o krestanskom nasili a aj sa o nom hovori. Viete zverejnit nejake clanky, kde vasi sucasni ucenci hovoria o tom, ako sa vysporiadat s moslimskym nasilim? Privitala by som to.

Leave A Reply