Zakázané bulharské mená. Skrytá časť bulharských dejín

0

Počas 20. storočia sa stali muslimovia žijúci v Bulharsku obeťami štátnej diskriminácie, deportácii a pokusov o vyhladenie.

Po menšine muslimov v Bulharsku by nezostalo ani stopy, ak by sa v krajine naplnili plány stalinistického režimu. Umelkyňa Vera Hadzhiyska sa snaží túto skrytú časť bulharských dejín priblížiť verejnosti prostredníctvom výstavy v Londýne. Téme sa venuje portál Balkan stories.

V roku 1984 prikázal bulharsky vodca Todor Christov Živkov muslimom žijúcim na tomto území, aby si zmenili mená na nemuslimské. Toto rozhodnutie bolo súčasťou nacionalistického režimu krajiny. 

Blízki príbuzní Very Hadzhiyskej si boli nútení vybrať si nové slovanské mená. V tomto období ušlo približne 300-tisíc muslimov do Turecka. Podľa tvrdení uvedených v iných zdrojoch, boli deportovaní.

Ako dnes v Číne

Muslivomia boli v Bulharsku diskriminovaní, hanobení, utláčaní a prenasledovaní už od získania bulharskej nezávislosti v roku 1908. Bolo na nich nazerané ako na nevítané zvyšky osmanskej nadvlády. 

Tomuto označovaniu nahrával i ich väčšinový turecký pôvod, i keď až jedna tretina bulharských muslimov patrila etnicky k Bulharom alebo Rómom. 

https://www.facebook.com/verahphoto/posts/2454521127927735

Opäť na vzostupe

Po páde stalinistického režimu sa ich prenasledovanie oficiálne skončilo. Dnes sa síce muslimovia v Bulharsku tešia náboženskej slobode, avšak diskriminácia na základe ich náboženského vierovyznania v posledných 10 rokoch znovu rastie.   

Keďže dnes takmer neexistujú vedecké práce zamerané na utláčanie muslimských Bulharov, Vera Hadzhiyska sa snaží priblížiť verejnosti túto stránku Bulharskej histórie svojou umeleckou výstavou. 

Výstava s názvom With The Name of A Flower, ktorá bude verejnosti sprístupnená od 4. septembra v londýnskej galérii Four Corners Gallery, bude zameraná na historické udalosti 20. storočia, ktoré ovplyvnili náboženskú a národnú identitu Bulharov.

 

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply