Matovič: Kresťanská krajina nemôže byť krajina plná nenávisti voči iným ľuďom

0

Popri tradičných útokoch v parlamente zaznel i hlas rozumu.

Parlamentná diskusia o novelách zákonov, ktoré predložil Milan Krajniak (Sme rodina – Boris Kollár) s deklarovaným úmyslom zabrániť výstavbe mešít, vyvolala očakávanú vlnu nenávistných komentárov a vystúpení predstaviteľov extrémnej pravice.

K poslancom Mazurekovi a Mizíkovi, ktorí sa už v minulosti prezentovali verbálnou nenávisťou voči muslimom a v prípade prvého menovaného dokonca i priamo útokom na muslimskú rodinu s malými deťmi, sa v radikálnom slovníku snažili vyrovnať „posledný križiak“ Krajniak aj vodca K-LSNS Kotleba.

Pozitívnym aspektom rozpravy bolo, že v nej vystúpili aj poslanci, ktorí ešte stále rešpektujú práva a slobody všetkých občanov Slovenskej republiky a ktorí kresťanstvo reprezentujú spôsobom zodpovedajúcim učeniu Ježiša Krista i oficiálnej politike katolíckej cirkvi, ku ktorej sa väčšina obyvateľov Slovenska hlási.

Lekcia z kresťanstva

„Ak Milan Krajniak o sebe hovorí, že je posledný križiak, ochranca kresťanstva na Slovensku a zároveň kresťanstvu dáva nálepku nenávistnej ideológie, ktorá nedovolí dýchať druhým, ktorá v každom jednom vidí nepriateľa, ktorá vyznáva systém kolektívnej viny tak, ako Hitler v tridsiatych rokoch minulého storočia, tak musím z tohto miesta povedať, toto nie je kresťanstvo a tento návrh nemá nič spoločné s kresťanskou ideológiou,“ povedal na margo návrhu zakázať mešity predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Niekoľkokrát zopakoval, že sa nepovažuje za najlepšieho kresťana a možno sa i veľakrát dopustil osobných zlyhaní, no je jeho kresťanskou povinnosťou ozvať sa, ak sa v mene kresťanstva ubližuje iným.

„Ak chceme hovoriť o Slovensku ako o kresťanskej krajine a chceme hovoriť o politických stranách, že sú kresťanské, ak chceme o sebe hovoriť, že sme kresťania, tak by sme mali v prvom rade byť príkladom kresťanského života a nie príkladom nenávisti, alebo šíriteľmi nenávisti voči ľuďom, ktorí zmýšľajú alebo veria inak,“ povedal známy politik.

Vyvracanie bludov

„Skutočný islám nekáže veriacemu, aby zabíjal. Muslim znamená veriaci. Alláh znamená Boh. Tak, ako je kresťanstvo mierumilovné náboženstvo, tak aj ich viera (islám; pozn. redakcie), je mierumilovná,“ konštatoval Matovič v reakcii na poprekrúcané fakty, ktoré v pléne Krajniak predniesol.

V podobnom duchu vystúpili aj poslanci Marek Krajčí (OĽaNO-NOVA), Martin Klus, Ondrej Dostál a Miroslav Ivan (všetci SaS).

„Predkladateľ povedal, že v Európe je 5 miliónov ľudí, ktorých možno zverbovať k bombovým atentátom. Kde sa títo ľudia viac zradikalizujú? V mešite, ktorá bude legálne postavená, ak si ju tu náhodou niekto bude chcieť postaviť, alebo niekde v katakombách?,“ opýtal sa Matovič.

„Ak bude jedna v Bratislave, kolega Krajniak môže sedieť pred vchodom, zamestná sa v SIS-ke a bude strážiť bezpečnosť Slovenska. Kde sa skôr zradikalizujú? V takejto mešite alebo v katakombách? Samozrejme, omnoho rýchlejšie dôjde k radikalizácií, keď tí ľudia budú niekde v prítmí katakomb, niekde kde nebudeme mať na nich dohľad,“ dodal.

Klus: Obhajujme záujmy všetkých občanov

Kým poslanec Miroslav Ivan (SaS) sa zameral na kritiku novely najmä v rovine nebezpečného precedensu v zasahovaní to tzv. stavebného zákona, jeho stranícky kolega Martin Klus vo vystúpení prečítal stanovisko Islamskej nadácie na Slovensku.

„Dovolím si v tejto chvíli prečítať vám stanovisko Islamskej nadácie k opozičnému návrhu obmedziť práva skupiny občanov Slovenskej republiky, a to vzhľadom na to, že títo občania Slovenskej republiky muslimského vierovyznania tu nemajú svojho zástupcu,“ začal vystúpenie poslanec Klus a pokračoval prečítaním celého vyhlásenia Islamskej nadácie zverejneného na konci februára 2017.

Jeho vystúpenie nenechalo chladným Borisa Kollára, ktorý mu vyčítal, že sa zastáva muslimov a nie „našich ľudí“. „Obhajoba muslimov namiesto toho, aby som obhajoval našich ľudí, nehnevajte sa, ale muslimovia, ktorí žijú na Slovensku, tu platia rovnako dane ako všetci kresťania, židia, alebo ľudia bez vierovyznania, preto je našou povinnosťou v Národnej rade Slovenskej republiky obhajovať záujmy všetkých občanov Slovenskej republiky.“

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply