Súčasťou prednášky bolo premietanie filmu Bitka pri Viedni, ktorý RTVS odmietla odvysielať s odôvodnením, že je manipulatívny a šovinistický. Uvádzal ho poslanec NR SR Ján Mora.

Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene poskytla včera priestor na premietanie filmu Bitka pri Viedni a prednášku pána Igora Pohájeckého o tom, čo táto historická udalosť podľa neho znamenala pre budúcnosť starého kontinentu.

Pána Pohájeckého stránka informujúca o podujatí charakterizuje iba ako „jedného zo skupiny ‚Šíriteľov slovenských dejín‘.“ Z jeho Facebookovej stránky vyplýva, že síce pôsobil na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, no po nástupe na dôchodok sa začal zaoberať históriou.

Posted by Zuzana Bargerova on 24. január 2017

Tón prednášky možno pomerne jednoducho odhadnúť už z propagačného letáku k nej. „Invazívna moslimská armáda pritom v 17. storočí plienila aj Slovensko… V bitke pri Viedni obetovali životy aj naši predkovia,“ stojí v letáku.

Film uvádzal Kotlebov poslanec

Po prednáške nasledoval film Renza Martinelliho Bitka pri Viedni, ktorý uvádzal poslanec Národnej rady Ján Mora. Poslanec Mora sa dostal do parlamentu po posledných voľbách na kandidátke strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Posted by Ján Mora on 16. december 2015

Minulosť Jána Moru minulý rok zhrnul v článku bloger Ján Benčík. Veľavravné je už poslancovo predvolebné heslo: „Rovnaký meter pre bielych aj pre cigánov,“ je toho však viac. V júni 2015 napríklad zdieľal niekoľko príspevkov so zoznamom slovenských europoslancov, ktorí hlasovaním podporili pomoc utečencom prichádzajúcim do Európy. Statusy ich nazývali vlastizradcami, či tvrdili, že by mali „zhniť v base.“

O dva mesiace sa pochválil obrázkom s citátom „Som rázne proti imigrantom na Slovensku. Slovensko Slovákom. Za čisté a biele Slovensko!“ a niečo neskôr pre zmenu zdieľal pár citátov Jozefa Tisa či viacero internetových hoaxov. Podelil sa i o odkaz na skladbu Mešita českej neonacistickej kapely Ortel.

RTVS ho odmietla

Iniciátorom premietania filmu je Magnificat Slovakia, občianske združenie známe najmä vďaka svojmu internetovému portálu, no od roku 2012 do 2016 registrované i v zozname politických strán a hnutí Ministerstva vnútra. Magnificat Slovakia zastrešuje tiež vydavateľstvo opakovane vydávajúce napríklad Protokoly sionských mudrcov. Pred minuloročnými voľbami Magnificat deklaroval podporu kandidatúre strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Premietanie propagoval i ďalší člen ĽS NS Štefan Jurík, o ktorom sa možno viac dočítať napríklad tu:

Film ,,Bitka pri Viedni“ si môžte pozrieť vo Zvolene.
24.1. v Mestskej knižnici Zvolen.

Posted by Štefan Jurík on 17. január 2017

Združenie v auguste 2016 oslovilo generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku so žiadosťou o odvysielanie filmu Bitka pri Viedni pri príležitosti 333. výročia porážky vojsk osmanskej armády pri Viedni. Pod žiadosť sa podpísal predseda predstavenstva Magnificat Slovakia Anton Selecký.

RTVS si k filmu nechalo vypracovať posudok, na základe ktorého Riaditeľ Mika žiadosť zamietol s odôvodnením, že ide o manipulatívne dielo, ktoré ani nespĺňa štandardy produkčnej kvality potrebné na jeho zaradenie do vysielania. „Najväčším problémom scenára, a aj celého filmu je nielen podľa nás manipulatívny pohľad na historické udalosti s neskrývaným xenofóbnym a šovinistickým podtónom,“ uviedol Mika v podpovedi.

O čom vlastne je?

Taliansko-poľský film Bitka pri Viedni (v taliančine distribuovaný tiež pod názvom Deň obliehania: 11. september 1683) režiséra Renza Martinelliho vyšiel v roku 2012 v Poľsku a v Taliansku.

Poľský magazín Polityka o filme napísal, že jeho dej sa síce odohráva na pozadí sutočných historických udalostí, nedrží sa však pevne historických faktov a presnejšie by bolo hovoriť o „fiktívnej dráme.“ Za zmienku stojí tiež konštatovanie magazínu, že špeciálne efekty vo filme pripomínajú tie v „starých počítačových hrách.“

Chystajú ďalšie

Na prvý pohľad môže prekvapiť, že priestor pre podujatie tohto druhu poskytla taká seriózna inštitúcia, ako práve krajská knižnica. Faktom však je, že nejde o prvé podujatia tohto druhu na danom mieste. V zvolenskej knižnici sa pravidelne konajú napríklad stretnutia s čitateľmi konšpiračného magazínu Zem a Vek.

Združeniu Magnificat sa navyše film zjavne páči na toľko, že už teraz chystajú premietania i v ďalších slovenských mestách, ako napríklad v Šali či Brezne.

Kým predošlý predseda KDH dnes chodí po svete a hovorí, že musíme „investovať do dialógu“ (http://bit.ly/2e82My9), ten…

Posted by IslamOnline.sk on 17. január 2017

Len pred niekoľkými dňami si boje s osmanskou armádou pripomínal i nový predseda mimoparlamentného hnutia KDH Alojz Hlina. Zdá sa teda, že motív osmanskej prítomnosti na našom území sa pomaly ale isto stáva stálicou v repertoári protimuslimských aktivistov na Slovensku, ktorých spája nie len snaha vytvárať virtuálne problémy, ale i odpor k profesionálnemu výkladu dejín.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply