Podujatie v centre Bratislavy na deň SNP pripomenulo, že jeho hodnoty sú dnes opäť aktuálne

0

Súčasťou podujatia bola výstava fotografií a príbehov utečencov. S príhovorom vystúpil i spolupracovník Islamskej nadácie na Slovensku.

V sobotu 29. augusta si Slovensko pripomenulo výročie Slovenského národného povstania. Pri tejto príležitosti sa v Bratislave na Námestí SNP od 16.00 konalo podujatie s názvom Slovenské národné pokračovanie organizované rovnomennou občianskou iniciatívou s cieľom pripomenúť si myšlienky, ktoré za povstaním proti fašizmu v roku 1944 stáli a poukázať na ich aktuálnosť i dnes.

Súčasťou podujatia boli spomienky na obete fašizmu, hudobné vystúpenia, prechádzka na bicykloch po stopách bratislavského odboja, ochutnávka exotických jedál či tvorivé dielne.

Na každom lístku bol príbeh inej skupiny utečencov, ktorí v posledných rokoch zahynuli na ceste do Európy INS
Na každom lístku bol príbeh inej skupiny utečencov, ktorí v posledných rokoch zahynuli na ceste do Európy Foto: INS

Okoloidúci si až do neskorých večerných hodín mohli prezrieť výstavu fotografií z utečeneckých táborov z oblastí, z ktorých v súčastnosti prichádzajú utečenci i do Európy.

Popri fotografiách boli rozmiestnené lístky s príbehmi spolu viac ako 22 tisíc ľudí, ktorí zahynuli na úteku do Európy. Každý lístok reprezentoval samostatný príbeh. Po zotmení bol premietaný film o Slovenskom národnom povstaní.

Koránsky princíp spoznávania sa

V priebehu programu vystúpil s príhovorom i vysokoškolský pedagóg a  spolupracovník Islamskej nadácie na Slovensku PhDr. Jozef Lenč.

Vysokoškolský pedagóg a spolupracovník Islamskej nadácie na Slovensku PhDr. Jozef Lenč INS
Vysokoškolský pedagóg a spolupracovník Islamskej nadácie na Slovensku PhDr. Jozef Lenč Foto: INS

V ňom okrem iného vyzdvihol účasť menšín na Slovenskom národnom povstaní. Zdôraznil koránsky princíp vyjadrený vo verši: „…Učinili sme z vás národy a kmene, aby ste sa navzájom spoznávali…“ (Vznešený Korán, 49:13), na ktorom ukázal, že i islám nabáda k tomu, aby sa ľudia nebáli vzájomnej odlišnosti, ale brali ju ako prirodzenú a ako výzvu.

Nasledujúcim rečníkom bol Mgr. Tomáš Šprlák, ktorý reprezentuje Komunitu svätého Egídia a zároveň sa podieľa na iniciatíve Kto pomôže usilujúcej o prijatie a integráciu 100 sýrskych rodín na Slovensku.

Člen Komunity svätého Egídia a iniciatívy Kto pomôže Mgr. Tomáš Šprlák INS
Člen Komunity svätého Egídia a iniciatívy Kto pomôže Mgr. Tomáš Šprlák Foto: INS

Povedal, že každá vojna začína v srdci a pokým bude na svete chudoba a útlak menšín, budú i konflikty. Na to, aby sme pomohli, nemusíme ďaleko cestovať, môžeme začať pomáhať priamo vo svojom okolí. Ako povedal, každý môže prispieť tak, ako vie, či už veriaci svojou modlitbou, alebo aktivista svojim organizačným talentom.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply