Princ Charles otvoril v Oxforde islamské centrum. Podporil muslimov a vyzval k jednote

0

Oxfordské centrum islamských štúdií sa oficiálne stalo súčasťou univerzitného mesta.

Princ Charles, ktorý je patrónom centra od roku 1993, pri slávnostnom otvorení ocenil odvahu a odhodlanie tých, ktorí sa pričinili o jeho súčasnú podobu. Náklady na výstavbu presiahli 100 miliónov libier. Správe sa venuje The Oxford Times.

Projekt islamského centra v Oxforde sa začal rodiť už v roku 1985, no až o viac ako 32 rokov sa oficiálne stal súčasťou Oxfordskej univerzity a získal nové priestory na Marston Road.

Vlastná mešita

Komplex disponuje vlastnou mešitou a rozľahlou záhradou, ktorú pomohol navrhovať práve princ Charles. „Musíme znovu objaviť a viac skúmať to, čo spája, než to, čo nás rozdeľuje,“ povedal počas otváracieho ceremoniálu prítomným akademikom, veľvyslancom i ďalším hosťom.

This week His Royal Highness The Prince of Wales has spoken at an unveiling ceremony of the new Oxford Centre for…

Posted by KSA in the UK on 17. máj 2017

„Je dôležité venovať pozornosť práve tejto myšlienke, keďže všetky veľké náboženstvá reflektujú nielen na naše konanie a to ako žijeme sami, ale vplývajú aj na naše  vzťahy s ostatnými,“ dodal a vyznal prítomných k harmónii a jednote namiesto rozdúchavania rozbrojov.

Centrum kombinuje tradičný štýl a architektúru oxfordských škôl s klasickými islamskými stavbami. Už na prvý pohľad prezentuje symbiózu vzdelanosti a viery, ako aj spoločnú koexistenciu viacerých kultúr a tradícií, ktoré sa nemusia navzájom vylučovať, ale dokážu sa esteticky dopĺňať.

Riaditeľ centra Farhan Nizami  doplnil, že realizácia sa podarila vďaka optimizmu a dobrej vôli všetkých ľudí, ktorí priložili ruku k dielu.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply