Prezident v novoročnom prejave hovoril o nenávisti na internete. Zastal sa muslimov i Rómov

0

 Andrej Kiska: Tvrdiť, že každý Róm je príživník a každý muslim terorista je hlúpe.

„Krátko pred koncom minulého roku bol zverejnený prieskum o správaní mladých ľudí na internete. Výrazne veľká väčšina priznala, že sa na internete stretáva s prejavmi nenávisti, urážkami a vulgárnosťou,“ uviedol prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska na úvod svojho novoročného prejavu.

Internetová nenávisť bola prvou témou, ktorej sa vo svojom príhovore venoval. „Dôležité je si uvedomiť, že prehráme všetci, ak si neuchránime spoločné hranice a kultúrne pravidlá nášho spolužitia. Posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je jednoducho neprípustné,“ dodal.

Slušný človek nenávisť netoleruje

Podľa prezidenta by malo byť pre každého slušného človeka netolerovateľné vyvolávať „nenávisť a zlobu voči celým skupinám ľudí, národom, národnostiam, náboženstvám“ bez ohľadu, či k tomu dochádza na internete, alebo mimo neho.

„Tvrdiť, že každý Róm je príživník alebo že každý muslim potenciálny terorista, je hlúpe a nepravdivé,“ zdôraznil prezident a pripomenul, že „každé zlo a každé nešťastie, ktoré si dokážu ľudia spôsobiť, sa začína slovom. Slovo má obrovskú silu a slovo nenávisti stálo na začiatku najväčších tragédií ľudstva.“

Prezident Kiska v prejave pozitívne hovoril o slovenskom vedení predsedníctva Európskej únie a ekonomickom stave krajiny. Upozornil však na problémy v zdravotníctve či školstve a vyjadril nádej na zodpovedné riešenie týchto problémov.

Varoval už skôr

Na nenávistné prejavy na internete prezident upozorňoval už v minulosti. „Ak necháme desiatky webových stránok, ak necháme stovky facebookových profilov na nás šíriť oheň nenávisti voči niektorým ľuďom, voči skupinám ľudí, voči náboženstvám, antisemitské, protimuslimské… potom máme skutočne problém,“ povedal v máji minulého roku v relácii RTVS O päť minúť dvanásť k výročiu konca Druhej svetovej vojny.

„Mali by sme si práve pripomínať, že jednou z príčin vzniku tejto obrovskej tragédie bol nárast extrémizmu, nárast nenávisti voči skupinám ľudí, voči národom, voči národnostiam,“ varoval.

Celý novoročný prejav je okrem iného dostupný na YouTube stránke slovenského prezidenta.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply