Muslimovia boli opäť raz neoddeliteľnou súčasťou každoročného bratislavského festivalu

0

Islamská nadácia sa do festivalu [fjúžn] zapojila hneď niekoľkými aktivitami.

Stretávame tisíce ľudí, ktorí sa odhodlali drať topánky, preliezať ploty, plaviť sa neistým motorom, len v nádeji na lepšie zajtrajšky. Zdá sa, že Európa sa dala do pohybu. Nie však len v zmysle fyzickom. Rušno je aj v našich hlavách. Začali sme čistiť, upratovať, presúvať myšlienky. Začali sme triediť, usporadúvať, rozdeľovať a vylučovať. Aj našu spoločnosť, menšiny, prichádzajúcich a vlastne všetkých ľudí. Toto je čisté a toto zase špinavé. Toto je naše a toto cudzie. Toto si chránime a toto tu nechceme. Uverili sme, že je čas opäť  stavať ohrady, ploty a múry z predsudkov.“ (úvodník zo spravodaja 11. ročníka festivalu [fjúžn]).

Islamská nadácia na Slovensku už po 11. krát participovala na festivale [fjúžn] v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku, ktorá práve tento rok oslávila svoje 25. jubileum. Tá v rámci programu „Rozmanitosť“ každoročne organizuje multi-žánrovy festival, vďaka ktorému sa zvyšuje povedomie o migrantoch, utečencoch a inovercoch v našej spoločnosti. Nosnou témou aktuálneho ročníka bol „pohyb“ – téma viac ako aktuálna a denno-denne skloňovaná v rôznych súvislostiach.

Habibi

Jednou zo súčastí tohtoročného programu bol Foto-projekt Habibi. Ten priniesol poznanie, že síce medzi nami žijú príslušníci rôznych národností s vierou v Jediného Boha, avšak kvôli nepriaznivej celospoločenskej klíme radšej zostávajú v ústraní tieňa všedných dní.

Posted by Mood on 24. apríl 2016

Majú strach i prirodzené obavy o svojich blízkych, prácu či bezpečnosť. O všetko, čo na čom záleží aj nám. Skúste sa vcítiť do role „12 statočných“ a ďalších cudzincov, ktorým dáva spoločnosť neraz pocítiť, že tu nie sú doma a zostanú navždy iba cudzincami.

BaBinec

BaBinec v sobotu 23. apríla bol síce na pozvánky, ale chýr o „skvelých babách“ predčil všetky naše očakávania. Viac ako 70 žien rôznych profesií a vekových kategórií okúsilo tímovú spoluprácu. Najskôr v podobe inštrukcií v albánskom jazyku pre „marsmalow chalange“ a potom na praktickej úrovni viacjazyčnej skupinovej kooperácie.

Muslimovia boli opäť raz neoddeliteľnou súčasťou každoročného bratislavského festivalu
Sobotňajší „marsmalow chalange“ v Córdobe. Foto: ISLAMONLINE.sk

Poobedie sa nieslo v znamení kreativity, henny a debát. Štedrosť a súcit sa prejavili tým, že viaceré z prítomných podporili utečenkyne kúpou originálnych hand-made výrobkov. Sýrske chute a vône spojili úplne cudzie ženy a keď z kultúrneho centra Córdoba neskoro večer odchádzali posledné návštevníčky, zdalo sa, že sa poznajú odjakživa. Podarilo sa prepojiť neznáme a cudzie, eliminovať strach a nastoliť empatiu. Bolo to príjemné poznanie!

Nedeľná Paráda = Parádna Nedeľa

Na ďalší deň bratislavská Stará tržnica hostila celý svet pod jednou strechou. Za Islamskú nadáciu na Slovensku sme pripravili nevšedné pieskovisko. Kinetický piesok si skutočne podmanil malých i veľkých návštevníkov. Popri precvičovaní jemnej motoriky to bol priestor i na maliarske pokusy a obrázky s ťavou budú deťom ešte dlho pripomínať rozprávku o skromnom pastierovi, ktorý sa stal pre svoju múdrosť kráľovým radcom.

Posted by Mood on 24. apríl 2016

Čarokrásne ornamenty arabského písma v podobe vlastného mena a jemnej henny taktiež poukazujú na prítomnosť cudzích elementov medzi nami a ich pozitívny prínos. Sme presvedčení, že každý jeden úsmev láme bariéry inakosti a v tento deň chvíľkami nebolo treba slov, postačil úsmev. A vďaka tomu má naša práca zmysel.

Titulná foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply