Komentár Jozefa Lenča: Ľuboš Blaha, komunista, ktorému vadia mešity

0

Súčasní komunisti majú bližšie k fašistom, než k stúpencom otvorenej spoločnosti.

V roku 2016 sa organizátori multižánrového festivalu Pohoda rozhodli, že jednou z dominánt festivalového mestečka bude minaret. Symbolizovať mal otvorenú spoločnosť a vyjadroval solidaritu s ľuďmi, ktorých postihla utečenecká kríza. Spoluorganizátor festivalu Anton Repka svojho času uviedol, že „dielo sa nám páčilo ako symbol, zároveň sa nám páči jeho prevedenie.“

Plán organizátorov a pochopenie zo strany veľkej časti účastníkov Pohody už ale nepridali pohodu do myslí politikov krajnej pravice, ktorí v spoločnosti populisticky šíria strach, a to najmä strach z islámu. Najvýraznejšie sa vtedy prejavil predseda strany Sme rodina a „zástanca tradičnej rodiny“ Boris Kollár. „Toto je už aká vypatlanosť,“ napísal. „Toto mal byť hudobný festival a vy ho sprosto zneužívate na propagáciu islámu a LGBT. Nikto sa vám neprosí o vaše zvrátené postoje,“ dodal.

Blaha nezabúda

Väčšina z tých, ktorých prvý – hoc len symbolický – minaret na Slovensku pobúril už na Pohodu z roku 2016 zabudla. Nie však poslanec Smer-SD, komunista Ľuboš Blaha, ktorému už roky „nedávajú spávať“ migranti a podobne ako predseda jeho strany Robert Fico a poslanci strany Kotleba – ĽS NS opakovane brojí proti ich prítomnosti na Slovensku.

Blaha si pred začiatkom tohtoročnej Pohody našiel vlastný spôsob, ako „kauzu minaret“ oprášiť. „Mimochodom, z ruských kostolov si vraj treba robiť terč výsmechu, ale mešity, pozor, pozor, tam končí všetka sranda – mešity sú cool,“ pokúsil sa sarkasticky glosovať fakt, že na festivale vystúpi ruská punková skupina Pussy Riot.

Poslanci ĽS NS v parlamente: Zákaz interrupcií ako ochrana pred islamizáciou

Blaha prekrúca

Nasledovala tradičná praktika slovenských islamofóbov, a síce šírenie lží, keďže poslanec Blaha dodal, že „Kaščák (pozn.: riaditeľ festivalu) jednu postavil na festivale.“ Čo na tom, že v roku 2016 to bola len maketa a aj to len minaretu, vôbec nie mešity.

Michala Kaščáka Blaha nazýva „veľkým bojovníkom proti náboženskej bigotnosti,“ ktorý však vraj „veľkolepo oslavuje islám.“ Súčasne s tým opätovne skĺzava k nepravdám tvrdiac, že „keby znesvätili mešitu v Saudskej Arábii, určite by im neodrezali ruky, nohy, naopak, mávli by rukou a dali by im možno aj vodičák.“

V duchu jemu ideovo blízkych (minimálne, čo sa týka postojov k migrantom, muslimom a islámu) slovenských fašistov a islamofóbov Ľuboš Blaha na záver dodal: „Takže, aby sme tomu rozumeli: kostoly treba znesväcovať, ale čím viac mešít na Pohode postavíme, tým lepšie.“

Je zjavné, že súčasní komunisti – tak ako ich predchodcovia – majú bližšie k fašistom, než k stúpencom otvorenej spoločnosti. Hold, islamofóbovia všetkých krajín sa spájajú.

Titulná foto: Pohodafestival.sk

Share.

PhDr. Jozef Lenč, PhD. je slovenský politológ. V súčastnosti vyučuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne komentuje dianie na Blízkom východe v slovenských médiách.

Leave A Reply