Detský časopis učí deti vtipy o cudzincoch a čiernych. Problém v tom nevidí

0

V aute sedí Albánec, Sýrčan a Ukrajinec. Kto šoféruje? Polícia, učí deti časopis Fľak.

Pol Ameriky je čierna a „žerie“ hranolky a ak sa v aute stretne Sýrčan, Albánec a Ukrajinec, znamená to, že niečo vyviedli a vezie ich polícia. Takéto a ďalšie „vtipy“ sa dozvedia deti v októbrovom vydaní časopisu Fľak. Na Facebooku naň upozornila napríklad reportérka Zuzana Kovačič Hanzelová či aktivista Juraj Smatana.

V hádankách pre deti sa uťahuje z muslimov, Rómov a čiernych a vyzdvihuje sa v nich Rusko. Časopis pritom vychádza už od roku 1998 a je zaregistrovaný ako „zábavno-poučný mesačník pre deti“ na Minsiterstve kultúry.

Mesačník pre žiakov základných škôl plný rasistického a xenofóbneho svinstva. V normálnej krajine by sa vydavateľ…

Posted by Juraj Smatana on 5. október 2017

Časopis: Neberte to vážne

„Väčšinou každý vtip si z niekoho robí srandu a môže niekoho urážať. Sú vtipy o blondínkach, policajtoch, starých ľuďoch či politikoch,“ odpísal denníku Nový čas na otázku, či čo konkrétne takéto vtipy deti naučia. „A ešte ste nečítali vtip o Cigánoch? Vtipy sú blbosti a netreba ich brať vážne,“ dodal časopis prostredníctvom svojho facebookového účtu.

Vydavateľ časopisu Viliam Mruškovič pre Denník N povedal, že nevie odhadnúť, či sú vtipy nevhodné. „Na vtipy sa treba pozerať s nadhľadom, lebo sú to vtipy a nie múdrosti,“ dodal.

Na obsah časopisu dozerá učiteľ mestský poslanec v Martine a predseda parlamentnej komisie školstva a vzdelávania Marte Bruno Horecký. Dodatočne hovorí, že druhýkrát by takéto vtipy do časopisu asi nezaradil. Ich publikovanie ospravedlňuje stresom pred uzávierkou. „Ale keď ste pod tlakom a máte uzávierku, tak urobíte aj niečo, čo nechcete,“ posťažoval sa Denníku N.

Nech dajú aj o židoch

Na koho strane stojí väčšia časť internetovej verejnosti je zrejmá napríklad z komentárov k téme na portáli denníka Nový čas. Väčšina tých, pri ktorých vysoko prevažujú „plusy“ nad „mínusmi“ (systém portálu na hlasovanie o popularite príspevkov) hovorila jasne.

Detský časopis učí deti vtipy o migrantoch a Rómoch. Problém v tom nevidí

 

Tí miernejší časopis hájili tým, že vtipy vlastne pripravujú deti na realitu. Odvážnejší prehlásili, že by si radi prečítali ešte pár o židoch a našli sa i takí, ktorí sa o niektoré rovno podelili.

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply