Nasledujúci príspevok predniesol predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Safwan Hasna na Národnej konferencii Európskej migračnej siete 2. decembra v Bratislave. V podobnom duchu hovoril i minulý mesiac na Jesennej konferencii a Integračnom fóre 2015 v utorok 10 novembra v Bratislave v príspevku na tému Spirituálna integrácia muslimov v Slovenskej republike.

Ďakujem srdečne za pozvanie, teším sa, že som dostal príležitosť zúčastniť sa a predstaviť náš pohľad na túto problematiku, keďže práve našu úlohu pri integrácii utečencov považujem za veľmi dôležitú.

Celý prejav predsedu islamskej nadácie na konferencii o migrácii

Ak hovoríme o integrácii, najskôr si potrebujeme definovať, čo tento termín znamená. Jedná sa o obojstranný proces, pri ktorom si integrujúca sa strana, v našom prípade muslimskí migranti, zachováva svoju vlastnú identitu, ale zbavuje sa takých kultúrnych prvkov, ktoré v novej realite nemajú zmysel a mohli by pôsobiť rušivo. Hovoríme pochopiteľne o takých prvkoch, ktorých zanechanie nijako neukráca ich identitu.

Keďže však ide o obojstranný proces, majoritná spoločnosť by taktiež mala prejaviť ústretovosť a pochopenie pre odlišnosti. Integrácia v žiadnom prípade neznamená a nesmie znamenať asimiláciu, kedy sa integrovaný stane vernou kópiou zástupcu majority, a už vôbec nie akulturáciu, keď integrovaný o vlastnú kultúru príde a novú ani nikdy neprijme za svoju.

Dôležitosť spolupráce

Všetky strety medzi muslimskými imigrantmi a majoritou, ktoré kedy na Západe prebehli, boli okrem sociálnych dôvodov v zásade spôsobené práve nepochopením toho, čo naozaj znamená integrácia. Naozaj nerád začínam negatívne, avšak ak sa skutočne chceme vyhnúť problémom, ku ktorým došlo v iných krajinách, bolo by nesprávne to nepovedať a zároveň si myslím, že týmto aj tak nikoho neprekvapím:

Som totiž presvedčený, že islamská komunita mala byť do diskusie o prijímaní utečencov na Slovensku zapojená už veľmi dávno. Drvivá väčšina utečencov, ktorí dnes smerujú do Európy, sú muslimovia. Je preto veľmi dôležité konzultovať metódy práce s nimi s niekým, kto má rovnaké náboženské zázemie, ako oni, avšak disponuje zároveň dostatočnou znalosťou miestnych podmienok, pozná miestne zvyky a jazyk.

Práve znalosť jazyka považujem za kľúč k úspešnej integrácii, lebo cez jazyk je možné poznávať a adaptovať sa aj na ostatné špecifiká nového prostredia. Naša komunita sa môže pochváliť tým, že jej väčšia časť slovenčinu ovláda. Drvivá väčšina našich aktivít prebieha v slovenskom jazyku, počnúc piatkovými kázňami až po príspevky na našich webových a facebookových stránkach.

Islamská nadácia na Slovensku popri svojich ďalších aktivitách disponuje aj dlhoročnými skúsenosťami s prácou s utečencami na území Slovenskej republiky. Viacerí členovia nadácie osobne zažili prílev utečencov počas vojny v Bosne v 90. rokoch – bosnianskych muslimov –, ktorí boli zhodou okolností ubytovaní i v Gabčíkove, kde je dnes približne 500 utečencov zo Sýrie.

Bosnianskym utečencom sme vtedy zabezpečovali duchovnú, ale aj materiálnu pomoc, domáci muslimovia ich i priamo navštevovali a snažili sa im byť v rámci možností nápomocní. Pochopiteľne, vtedajšia situácia bola odlišná, pohľad slovenskej spoločnosti na utečencov bol miernejší a ich náboženská príslušnosť vtedy nebola mediálnou, ani politickou témou tak, ako dnes.

Celý prejav predsedu islamskej nadácie na konferencii o migrácii

Islamská nadácia je už roky v kontakte s utečeneckými tábormi na Slovensku a v rámci možností poskytuje materiálnu pomoc. Príkladom sú napríklad potravinové balíčky počas pôstneho mesiaca ramadán pre viaceré tábory v uplynulých rokoch, či na žiadosť vedenia poskytnutie náboženských pomôcok v jednom z nich.

Som presvedčený, že islamská nadácia by mala byť zapájaná do práce s aktuálnou a nadchádzajúcou vlnou utečencov. Vďaka tomu o nás utečenci budú vedieť už od svojho vstupu do administratívneho procesu a prípadná budúca integrácia bude pre nich jednoduchšia. Budú vedieť, že na Slovensku existuje inštitúcia reprezentujúca muslimov a že vôbec existuje slovenská muslimská komunita so svojimi náboženskými aktivitami. Toto poznanie je pre nich dôležité, pretože tak zároveň spoznajú pozitívne príklady muslimov, ktorí dávno úspešne integrovaní sú a môžu viesť na Slovensku plnohodnotný život bez toho, aby museli prísť o svoju náboženskú identitu.

Muslimským utečencom by dokonca podľa môjho názoru mohli byť i v rámci ich zoznamovania s reáliami krajiny, do ktorej sa dostali, poskytované informácie o miestnej muslimskej komunite, napríklad i s kontaktnými údajmi. Pokiaľ muslimskí utečenci budú vedieť, že na Slovensku existujú modlitebne, že sa konajú spoločné piatkové modlitby či ďalšie aktivity počas muslimských sviatkov, určite im to pomôže získať motiváciu integrovať sa a zapojiť sa do spoločenského života. Nebudú trpieť nepravdivou predstavou, že integrácia musí nevyhnutne znamenať vzdanie sa ich náboženskej identity. Naopak, budú inšpirovaní pozitívnymi príkladmi iných muslimov pred nimi, na ktorých sa budú môcť v prípade potreby obrátiť.

Zadajte e-mail:

Formy pomoci

Pokiaľ ide o konkrétne formy našej pomoci, môže ísť ako o priamu pomoc, tak o pomoc inštitúciám a organizáciám, ktoré s migrantmi pracujú a budú pracovať. Priamo vieme pre utečencov organizovať zbierky šatstva, zasielanie potravinových darov, poskytovať náboženské pomôcky, ako aj náboženskú a inú literatúru v ich materinskom jazyku, prípadne v angličtine, či v iných jazykoch podľa potreby.

Keď som spomenul pomoc inštitúciám a organizáciám, mal som na mysli najmä náboženské a kultúrne poradenstvo. Máme muslimov, ktorí sú na Slovensku roky, ba i desiatky rokov, z ktorých viacerí sú dokonca i priamo z krajín, z ktorých súčasná vlna utečencov pochádza, najmä zo Sýrie, Iraku, alebo Afganistanu. Taktiež sú medzi nami takí, ktorí sa tu narodili, čiže disponujeme kvalitnou znalosťou miestnych pomerov a zároveň kultúry a náboženstva migrantov.

Vieme, čo budú najväčšie kultúrne šoky migrantov po ich príchode, vieme, na čo upozorniť personál, ako upraviť prípravu jedál a mnoho ďalších detailov. Často sú to pritom maličkosti, ktoré nemajú žiadny vplyv na samotný administratívny proces, do ktorého migranti vstupujú, ale ktoré môžu vyvolať u niektorých migrantov celkom zbytočnú frustráciu či napätie. Takáto konzultácia s nami môže prebiehať akoukoľvek prijateľnou formou – osobnými stretnutiami, telefonicky či elektronicky. Môžeme tiež poskytnúť komentár k akýmkoľvek informačným materiálom, ktoré sú rozdávané utečencom a personálu.

Islamská nadácia môže v neposlednom rade slúžiť i ako informačné centrum pre integrujúcich sa migrantov. Už v minulosti sme priamo v našom centre distribuovali informačné materiály pre migrantov v rôznych jazykoch, ktoré pripravovalo Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Liga za ľudské práva či Migračné informačné centrum. Môžeme distribuovať materiály o rekvalifikačných kurzoch, kurzoch slovenčiny a ďalšie, ktoré budú k dispozícii. Nemali by sme byť prekvapení, ak sa najmä nábožensky založení migranti skôr obrátia na islamskú nadáciu, pretože v ňu budú mať väčšiu dôveru, preto by nadácia mala disponovať všetkými potrebnými materiálmi a kontaktnými údajmi, aby sme ich následne vedeli správne odkázať na príslušné kurzy či inštitúcie.

Bol by som veľmi rád, keby tento môj príhovor bol niečim ako vhodenou rukavicou všetkým, ktorí sa o integráciu novo prichádzajúcich snažia. Verím, že naša ponuka pomoci a naše rady nezostanú nevyužité.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply