Tisíce Ujgurov, čínskej muslimskej menšiny, sú vystavené represiám zo strany štátu.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa, podľa informácii New York Times, zvažuje uvaliť sankcie na niektorých predstaviteľov čínskych úradov. Dôvodom pre ich zavedenie majú byť pokračujúce represie voči Ujgurom, muslimskej menšine v Číne. Tie sa postupne stupňujú a v súčasnosti postihujú tisíce Ujgurov, z ktorých mnohí skončili v internačných táboroch.

V Bielom dome už niekoľko týždňov prebiehajú debaty, ktoré vedie minister zahraničných vecí Mike Pompeo a ktoré majú viesť ku koordinovanému postupu s Kongresom tak, aby boli sankcie čo najadresnejšie a postihli osoby zodpovedné za porušovanie ľudských práv muslimov v Číne.

Čínské úřady zakázaly věřícím v Ujgursku půst

Sankcie sa nemajú týkať len osôb, ktoré sa aktívne podieľajú na perzekúciách, ale zamerať sa majú tiež na dovoz technológií, ktoré Čína používa na monitorovanie menšinovej komunity.

Prenasledovanie Ujgurov sa dostalo aj na pôdu OSN, ktorá v Ženeve konfrontovala čínskych diplomatov a žiadala od nich vysvetlenie. Navzdory skutočnosti, že od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga (2012) Čína výrazne zvýšila mieru prenasledovania menšín (Ujgurov, Tibeťanov a iných), medzinárodné spoločenstvo na čele s USA pred týmto faktom zatváralo oči.

Čína: Je to transformácia prostredníctvom vzdelávania

Podľa denníka označujú čínski predstavitelia postup voči muslimom za „transformáciu prostredníctvom vzdelávania“, resp. za „vzdelávanie proti extrémizmu“ a odmietajú, že by tým porušovali ich práva. Opačného názoru je senátor Marco Rubio, ktorý sa vyjadril, že „rozsah perzekúcií je masívny. Zahŕňa nie len zastrašovanie ľudí od politických vystúpení, ale aj úsilie zbaviť ich vlastnej identity – etnickej a náboženskej – ktorý nie je neprípustný v modernej spoločnosti.“

Proces smerujúci k zavedeniu sankcií sa začal podľa New York Times v apríli 2018. Spojené štáty chcú voči Číne aplikovať Magnického zákon, ktorý umožňuje individuálne sankcionovať jednotlivcov, ktorí sa aktívne podieľajú na porušovaní ľudských práv. Trumpova administratíva tento zákon už raz použila, keď v decembri 2017 zaviedla sankcie voči šéfovi pekinskej polície po tom, ako v miestnej väznici zomrel aktivista za ľudské práva.

Titulná foto: ChiralJon, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply