Bangladéšska premiérka: Môžme prijať 700 tisíc utečencov

0

Premiérka Šejk Hasinová to povedala počas návštevy utečeneckého tábora.

Bangladéšska premiérka Šejk Hasinová prehlásila, že Bangladéš môže prijať a postarať sa o 700 000 utečencov z Mjanmarska.

„V Bangladéši sme schopní uživiť 160 miliónov ľudí, tak máme dostatok potravín aj pre 700 tisíc utečencov,“ povedala počas návštevy utečeneckého tábora Kutupalong v Ukhiya, Cox’s Bazar.

Počas návštevy táborov Šejk Hasinová spomenula desať miliónov bengálskych utečencov, ktorí museli ujsť z krajiny v čase vojny za nezávislosť.

„Utrpenie Rohingjov sme nechali dôjsť až do humanitárnej katastrofy, preto žiadam ľudí našej krajiny, aby im uľahčili utrpenie v čomkoľvek, ak môžu,“ dodala premiérka.

 

700 tisíc utečencov

Násilie v Rakhine, federálnom štáte Mjanmarska, opätovne vypuklo 24. augusta a prinútilo najskôr takmer 300 tisíc ľudí Rohingya ujsť do Bangladéša. Celkovo sa počet utečencov vyšplhal až na súčasných 700 tisíc.

Premiérka nariadila regionálnej samospráve, aby zabezpečila ošetrenie chorých a zranených Rohingjov v nemocniciach.

Predsedníčka vlády tiež povedala: „Žiadam medzinárodné spoločenstvo, aby vyvíjalo tlak na vládu Mjanmarska, ktorá musí naspäť prijať svojich občanov. Bangladéš chce zachovať mier a dobré vzťahy so susedmi, ale nemôže akceptovať nespravodlivé činy vlády Mjanmarska. Urobíme všetko preto, aby sme zmiernili utrpenie rohingjských utečencov.“

Titulná foto: Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply